Ogroman pomak u reformi inspekcijskih službi

Izvor: B92, 02.Dec.2019, 13:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ogroman pomak u reformi inspekcijskih službi

Srbija napravila veliki pomak kada je reforma inspekcijskih službi u pitanju.

Reforma inspekcijskih službi donela je bolju koordinaciju i usklađivanje inspekcijskog nadzora koji vrše različite inspekcije. Standardizovani su i ujednačeni postupci inspekcijskog nadzora i inspekcijske prakse.

Postupak inspekcijskog nadzora se digializuje putem platforme e - Inspektor. Ovaj informacioni sisitem je alat u rukama inspektora i olakšava svakodnevni rad. On sadrži potrebne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << naloge, izveštaje, zapisnike, rešenja, zahteve za pokretanje prekršajnog postupka, prijave za privredni prestup, obrasce akata, pritužbe, što inspektoru omogućava da bolje sagleda slučaj.

Pomaže im da se fokusiraju na ono što je zaista problem u oblasti nadzora i budu objektivniji, jer imaju na uvid i nalaze drugih relevantnih inspekcija.

E- Inspektor omogućava i uspostavljanje Registra subjekata i objekata inspekcijskog nadzora. Ova kartoteka srpske privrede daće punu sliku ne samo o „dobroj“ i „lošoj“ privredi, već i o njenoj strukturi i omogućiće bolje upravljanje rizikom.

Privrednici u inspektorima imaju saradnike i savetodavce. Akcenat je na savetodavnim posetama, na redovnom informisanju privrednika, ali i na planiranim i zajedničkim inspekcijskim nadzorima. Kaznena politika usmerena je na one koji svesno, s predumišljajem krše propise s namerom da prevare građane, radnike I državu.

Privrednici se sada, putem kontrolnih listi, mogu unapred upoznati sa vrstom, predmetom i načinom kontrole i videti plan inspekcijskih nadzora, što posete inspektora čini izvesnim i umanjuje troškove. Tačno su definisana njihova prava i obaveze u ovom postupku - 22 prava i 9 obaveza, što opet govori u prilog činjenici da je reforma usmerena na smanjenje opterećenja dobroj privredi.

Tu su i novi mehanizmi i alati, poput kontrole neregistrovnih subjekata, prikrivene kupovine, kontrolnih listi, planova nadzora, zajedničkih nadzora, samoocenjivanja, sporazuma o priznanju prekršaja, koji doprinose efikasnijem radu inspektora i boljoj zaštiti javnog interesa.

Novina je i kontrola neregistrovanih subjekata, kada je borba protiv sive ekonomije u pitanju, jer ranije inspekcije nisu imale ovlašćenja da uđu u objekte u kojima nelegalno posluju neregistovani privrednici.

Inspektori će koristiti prikrivenu kupovinu kada osnovano sumnjaju da lice obavlja delatnost kao neregistrovani subjekat ili da ne izdaje račun, i kada ne mogu na drugi način da pribave dokaze ili je otežano pribavljanje dokaza. I

Inspektor kupovinom, kao tajni kupac, prikuplja dokaze i činjenice i tek nakon toga pokazujeb za inspekcijski nadzor. Ovaj način se već koristi u drugim razvijenim državama i oruđe je u rukama inspektora u borbi sa nesavesnim privrednicima.

Postoji i mogućnost sporazuma o priznanju prekršaja, koji je građanima poznat u oblasti saobraćajnih propisa, što bi trebalo da poveća efikasnost inspekcijskog nadzora. Alat je namenjen pre svega “dobroj privredi” koja je nesvesno u zoni prekšaja, a omogućeno je da pored umanjenja kazne bude izrečeno i upozorenje kod prvog prekšaja iz određene grupe. Cilј ove mere je da što manje prekšaja dođe na sud, a oni koji dospeju na sud da budu efikasno i bez zastare rešavani.

Vlada Srbije je usvojila Trogodišnji akcioni plan za zapošljavanje inspektora i drugih službenika u republičkim inspekcijama, koji predviđa angažovanje ukupno 1.272 inspektora do kraja 2021. godine. Paralelno inspekcije dobijaju nepohodnu opremu za rad, a obezbeđeni su uslovi za povećanje njihovih plata.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.