Oglasio se ministar nakon curenja snimka: Objasnio zašto je njegov uticaj ponekad nula

Izvor: B92, 28.Apr.2021, 11:06

Oglasio se ministar nakon curenja snimka: Objasnio zašto je njegov uticaj ponekad "nula"

Teheran -- Iranski ministar spoljnih poslova Mohamad Džavad Zarif je izrazio žaljenje zbog "curenja" snimka u kojem je komentarisao ograničenja svojih ovlašćenja.

Istovremeno, predsednik Irana Hasan Rohani je taj incident opisao kao sredstvo za podrivanje tekućih pregovora sa svetskim silama o oživljavanju nuklearnog sporazuma sa Teheranom, prenosi agencija AP.

"Veoma mi je žao što je tajna, teoretska diskusija o neophodnosti povećanja saradnje između diplomatije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i terena Revolucionarne garde, postala unutrašnji sukob", napisao je Zarif na svom nalogu na Instagramu, u prvim javnim komentarima u vezi sa snimkom, koji je izazvao "politički vatromet" širom Irana uoči predsednickih izbora u zemlji 18. juna.

Šef iranske diplomatije se, međutim, nije izvinio zbog svojih komentara. Predsednik Hasan Rohani je, na sastanku vlade, oštro kritikovao objavljivanje snimka, navodeći da je intervju deo šireg projekta intervjua sa vladinim zvaničnicima. Ministarstvo obaveštajnih poslova "mora da učini sve da sazna kako je ukradena ta traka.

Neće biti milosti za one koji su pogrešili u ovome", izjavio je Rohani.

Takođe je trenutak objavljivanja snimka direktno povezao sa bečkim pregovorima o nuklearnom sporazumu. "Objavljen je tačno u trenutku kada se pregovori u Beču približavaju uspehu, s ciljem podrivanja unutrašnjeg jedinstva", rekao je Rohani.

Delovi intervjua koji je "procureo" prvi put su emitovani ranije ove nedelje na televiziji "Iran International", sa sedištem u Londonu, na persijskom jeziku, nekada u većinskom vlasništvu jednog saudijskog državljanina.

Zvanični Teheran je u prošlosti kritikovao "Iran International" zbog njegovog izveštavanja.

Zarif je, u procurelom audio-snimku, kritikovao moć zapovednika Islamske revolucionarne garde Kasema Sulejmanija u iranskoj diplomatiji. Zarif je, takođe, priznao da je njegov uticaj kao ministra spoljnih poslova na iransku spoljnu politiku ponekad bio "nula".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Iranski diplomata izrazio žaljenje zbog "curenja" snimka - ali NIJE se izvinio zbog onog što je rekao

Izvor: Blic, 28.Apr.2021

Iranski ministar spoljnih poslova Mohamad Džavad Zarif je izrazio danas žaljenje zbog "curenja" snimka u kojem je komentarisao ograničenja svojih ovlašćenja u Islamskoj Republici.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.