Oglasio se ministar Ružić o vakcinaciji učenika: Pozivam prosvetare i roditelje da pristupe imunizaciji

Izvor: B92, 06.Avg.2021, 11:33

Oglasio se ministar Ružić o vakcinaciji učenika: "Pozivam prosvetare i roditelje da pristupe imunizaciji"

Ministar Branko Ružić rekao je da odluci o načinu nastave prethode temeljne analize rizika po zdravlje, pre svega, dece, ali i svih zaposlenih u školama.

On naglašava da svi treba da slušamo šta struka, odnosno nadležne zdravstvene institucije, kao i resorno Ministarstvo preporučuju, a da je Ministarstvo prosvete jedino u mogućnosti da apeluje, informiše i pomogne opštem cilju.

Analize poput broja zaraženih, vakcinisanih, procenta pozitivnih testova, sprovođenja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ključnih mera strategije ublažavanja rizika i drugih pokazatelja na nivou svake lokalne samouprave, odnosno obrazovnih ustanova uradiće relevantne zdravstvene institucije, lokalne samouprave i školske uprave i predložićemo članovima Kriznog štaba uskoro model nastave, navodi se u saopštenju.

"Najvažniji cilj nam je očuvanje zdravlja čitavog stanovništva, a za to je, pa i za sve druge oblasti kao što je i način obrazovanja, jedan od uslova da se u što većem broju vakcinišemo", podseća Ružić i dodaje da do početka školske godine nije ostalo još puno dana, a da će na odluku o modelu nastave najviše uticati epidemiološka situacija u državi, koja u velikoj meri zavisi od broja vakcinisanih građana.

Prvi potpredsednik vlade kaže: "Apelovali smo i na škole jučerašnjim dopisom da putem svojih kanala komunikacije informišu roditelje o potencijalnim mogućnostima vakcinacije učenika iznad 12 godina, na šta su ukazale domaće zdravstvene ustanove, kao što je Institut za javno zdravlje ''Milan Jovanović Batut'', kao i Svetska zdravstvena organizacija, sve u skladu sa preporukom Kriznog štaba. Naglašavam da je intencija dopisa bila isključivo u funkciji informisanja o značaju vakcinacije i preporukama struke, a ne da poziva na obaveznost vakcinacije što kao ministar prosvete ne mogu ni da učinim."

"Tako škole mogu samo da kroz nastavnička veća, savete roditelja iskoriste mogućnost da obaveste roditelje o potencijalnim modelima vakcinacije i o tome razgovaraju, a posebno je to važno, s obzirom na činjenicu da u javnosti kruže puno dezinformacija koje usporavaju našu borbu protiv virusa kovid-19", kaže on.

On je dodao da se u dopisu, izražava zahvalnost svim zaposlenima u prosveti koji su se do sada vakcinisali, a kojih ima oko 50% od ukupnog broja, ali što je nedovoljno za dostizanje kolektivnog imuniteta potrebnog za lakše donošenje odluke države da se nastava organizuje u mnogo regularnijim okolnostima.

"Stoga pozivam, pre svega, prosvetne radnike, ali i roditelje da pristupe procesu imunizacije", naveo je ministar.

Dr Kon je, da podsetimo, izjavio da, iako preporučena, gotovo uopšte da nema vakcinacije dece starije od 12 godina.

"Kao epidemiolog tvrdim, i to je živa istina - pravljenje kolektiva u kom se mešaju vakcinisani i nevakcinisani virusu praktično ostavlja motor da živi koliko god hoće. Ali odluku mora da donese Ministarstvo prosvete. Ne možete da ostavljate zajedno zaštićene i nezaštićene, i to prvenstveno u interesu nezaštićenih", kazao je on.

"I u Izraelu je to dokazano - kad se javi epidemija, kolektivni imunitet je uspešan samo kada je vrlo visok broj vakcinisanih. U momentu kada kreće epidemija, dolazi do proboja imuniteta i kod vakcinisanih i samo se dešava ono čemu smo sada svedoci - da se bolest menja i postaje daleko blaža", rekao je dr Kon.

Nova školska godina, koja počinje 1. septembra, najverovatnije će početi kao i prethodna.

Deca od 1. do 4. razreda ići će u školu, dok će stariji osnovci i srednjoškolci ići na kombinovanu nastavu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

DJB najavio prijavu protiv Kona i Ružića zbog pokušaja da vakcinišu decu u školama

Izvor: Danas, 06.Avg.2021

Pokret "Dosta je bilo" (DJB) najavio je danas da će podneti krivične prijave za zloupotrebu službenog položaja protiv ministra prosvete Branka Ružića i člana Kriznog štaba i epidemiologa Predraga Kona zbog zagovaranja ideje da se protiv korona virusa vakcinišu deca starija od 12 godina.

Nastavak na Danas...

Vakcinisani stariji od 12 godina da idu na nastavu, nevakcinisani onlajn

Izvor: Luftika.rs, 06.Avg.2021

Epidemiolog i član Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa dr Predrag Kon izjavio je da je jedino logično rešenje za početak školske godine odvajanje vakcinisanih od nevakcinisanih učenika starijih od 12 godina.. – Oni koji su primili vakcinu da idu na nastavu, a oni koji nisu da budu na...

Nastavak na Luftika.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.