Odustaje li Zapad od Dejtona i Rezolucije 1244? VIDEO

Izvor: B92, 23.Apr.2021, 21:13

Odustaje li Zapad od Dejtona i Rezolucije 1244? VIDEO

Pokušaji odustajanja od Rezolucije 1244 su veoma opasni, rekao je nedavno šef ruske diplomatije Sergej Lavrov ne precizirajući na koga tačno misli.

U međuvremenu, navodno se pojavio i dokument koji govori o prekrajanju granica na Balkanu. TV Prva istržuje o i zbog čega odustaje od Rezolucije 1244 i Dejtona?

Rusija jasno podržava teritorijalnu celovitost Srbije i tu politiku, kako je mnogo puta potvrđeno, neće menjati. Sa druge strane, Zapad često vešto izbegava >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da govori o rezoluciji 1244, kojom je uspostavljen mir na Kosovu, već su usmereni na međusobno priznanje, čega nema u tom dokumentu.

"Dogovor koji bi dobio verifikaciju od starne Saveta bezbednosti UN i koji bi bio kompromis, ne bi bio odstupanje od Rezolucije 1244, več konačan korak u pravcu toga šta je rezolucija odredila kao rešenje", kaže Milan Krstić i dodaje a bi Zpad najviše voleo kada bi Rezolucija 1244 bila ukinuta.

"To štiti poziciju Srbije", ističe Krstić. Šta povezuje napade na Rezoluciju 1244 i Dejton - dva dokumenta koja bi trebalo da budu garant mira i stabilnosti na tom području? Možda bi odgovor mogao da leži u tzv non pejperu, čija autentičnost nije potvrđena, ali koji govori o prekrajanju granica na Balkanu po etničkoj osnovi.

Kada je u pitanju "non pejper" Krstić navodi da se postavlja pitanje da li je odživo.

"Meni deluje kao suviše rizičan potez", kaže. Postavlja se pitanje da li je uopšte moguće da neko “odustane” od dva međunarodna dokumenta najveće pravne snage, jer ako se to tako olako legitimiše, čini se da bi budući dogovori i dokumenti postali besmisleni.

Opširnije u video prilogu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.