Održana prva sednica novog saziva Senata beogradskog univerziteta

Izvor: RTS, 18.Okt.2018, 00:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Održana prva sednica novog saziva Senata beogradskog univerziteta

Senat Univerziteta u Beogradu održao je prvu, konstititivnu sednicu u novom sazivu na kojoj je najavljeno veće angažovanje predstavnika studenata u radu univerziteta, Zakon o studentskom organizovanju, nove kvote za master studije i Platforma za otvorenu nauku – platforma za slobodan pristup naučnim radovima. Do 24. oktobra traje drugi upisni rok na master i doktorske studije.
Uvođenjem platnih razreda, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << za obavljenje poslova vaspitača, neće biti dovoljne samo osnovne studije. Zato je Učiteljski fakultet zatražio još 120 mesta za master studije.

"Naravno cela procedura mora da se završi i na Veću grupacija i na Senatu i u Komisiji za akreditaciju. I za očekivati je da ćemo to za mesec dva uspeti da završimo, a i onda bismo pravili dodatni vanredni upisni rok u saglasnosti sa Rektoratom, odnosno Univerzitetom", navodi Danimir Mandić, dekan Učiteljskog fakulteta.
Senat Univerziteta u Beogradu je odobrio fakultetima, koji nisu popunili kvote, da raspišu drugi upisni rok za master i doktorske studije. Mesta je ostalo i na osnovnim studijama, što je posledica, kažu profesori, demografskog pada, ali i sve manje kandidata koji mogu da se kvalifikuju za upis na fakultete.
Jedno od mogućih rešenja problema je i povećanje broja stranih studenata. A oni koji se bave naukom, ubuduće će brže i lakše dolaziti do željenih naslova. Ministartsvo prosvete je letos usvojilo Platformu za otvorenu nauku, pa je pred Univerzitetom i da je realizuje.
"I univreziteti i druge naučno-istraživačke organizacije će biti u obavezi da do 2020. godine učine sve svoje naučno-istraživačke rezultate dostupne, znači da su za široku javnost i na taj način se i povećava i vidljivost tih rezultata i mi smo onda deo Evropskog istraživačkog prostora i zemlja koja u potpunosti podržava otvorenost naučno-istraživačkih podataka", navodi Ivanka Popović, rektorka Univerziteta u Beogradu.
Isto tako, biće dostupni i primarni podaci na osnovu kojih su ti radovi napisani.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.