Odobrena sredstva za sanaciju posledica poplava: Bespovratna novčana pomoć uskoro u rukama građana

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Jul.2019, 17:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odobrena sredstva za sanaciju posledica poplava: Bespovratna novčana pomoć uskoro u rukama građana

 Vlada Srbije usvojila je danas uredbe kojima se obezbeđuju sredstva za sanaciju posledica poplava koje su se desile u junu u iznosu od 370 miliona dinara.

Vlada je donela Uredbu o utvrđivanju Državnog programa pomoći i obnove porušenih porodičnih stambenih objekata u svojini građana usled dejstva poplava i grada u junu 2019. godine, kojom je izdvojeno šezdeset miliona dinara za ovu namenu.

Bespovratna novčana pomoć biće u što kraćem roku isplaćena >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << građanima čije su kuće oštećene ili porušene, kako bi im se što pre obezbedili osnovni životni uslovi, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima posle sednice vlade.

Na sednici je usvojena i Uredba o utvrđivanju Državnog programa obnove objekata javne namene u javnoj svojini u oblasti obrazovanja, zdravstva i socijalne zaštite oštećenih ili porušenih usled dejstva poplava i grada u junu 2019. godine.

S obzirom na to da je korisnicima i zaposlenima u ovim objektima onemogućen dalji boravak i rad, vlada je obezbedila 250 miliona dinara za njihovu sanaciju.

Članovi vlade usvojili su Uredbu o izmenama i dopunama uredbe o utvrđivanju Državnog programa obnove, odnosno hitnih radova na sanaciji objekata za zaštitu od voda oštećenih u poplavama izazvanim elementarnom nepogodom u junu 2019. godine. Dodatna sredstva u iznosu od šezdeset miliona dinara namenjena su gradu Sremska Mitrovica sa naseljima Laćarak, Martinci, Kuzmin, Šašinci i Jarak, gde je bila proglašena vanrenda situacija.

Poplave iz juna meseca pokazale su da je neophodno sanirati kanalsku mrežu u dužini od 44 km, posebno imajući u vidu da se radi o strateškom području za odbranu od poplava nižih delova Sremske Mitrovice, pripadajuće infrastrukture i okolnog poljoprivrednog zemljišta.

Na sednici je usvojen Zaključak o utvrđivanju osnove za zaključivanje Memoranduma o razumevanju između Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije i Generalne uprave carina NR Kine o saradnji u oblasti biljnog karantina.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović ovlašćen je da potpiše ovaj memorandum.

U cilju produbljivanja bilateralnih odnosa sa NR Kinom, saradnja će se proširiti i na oblast tradicionalne medicine. Stoga je vlada danas usvojila Zaključak o davanju saglasnosti da se zaključi Memorandum o saradnji između Ministarstva zdravlja Republike Srbije i Univerziteta kineske medicine u Pekingu o saradnji u oblasti tradicionalne medicine.

Vlada je usvojila Zaključak o utvrđivanju Osnove za zaključivanje Bilateralne obaveze između Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije i Danske pomorske uprave Kraljevine Danske o međusobnom priznavanju ovlašćenja u skladu sa propisom I/10 Međunarodne konvencije o standardima za obuku, izdavanje uverenja i vršenje brodske straže pomoraca iz 1978, sa izmenama i dopunama Priloga iz Manile 2010.

Na sednici je usvojen Zaključak o utvrđivanju Osnove za zaključivanje Memoranduma o razumevanju između Ministarstva zdravlja Republike Srbije i Ministarstva za ljudske resurse Mađarske o saradnji u oblasti zdravstva. Ministar zdravlja Zlatibor Lončar ovlašćen je da potpiše ovaj memorandum.

Status spomenika kulture, današnjom odlukom Vlade Srbije dobili su Spomen-česma kralja Aleksandra I Obrenovića na Zlatiboru, podignuta 1893. godine i Vila Šterić u Beogradu sagrađena 1933. godine, kao sveočanstvo visokog dometa srpske moderne, sa stilskog, arhitektonskog i kulturno-istorijskog stanovišta, navedeno je u saopštenju.
Pogledaj vesti o: Poplave

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.