Odnos parazit - domaćin star više od 500 miliona godina

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Jun.2020, 09:22

Odnos parazit - domaćin star više od 500 miliona godina

Prema najnovijem istraživanju, ova prehrambena strategija pojavila se pre više od 500 miliona godina.

Iako su paraziti veoma rasprostranjeni u modernim ekosistemima, o parazitizmu u dalekoj prošlosti malo znamo. Pitanje: "kada su se prvi put pojavili?", ostaje misterija. Međutim, nova studija objavljena u Nature Communications vodi nas korak bliže ovom odgovoru, jer opisuje najstariji poznati primer odnosa parazita-domaćin, piše ruski National Geographic.

Parazitizam >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je oblik simbioze, a simbiotske veze obično se vide kao pozitivna partnerstva. Na primer, odnos između koralnih polipa i mikroskopskih algi, koji je ključan za formiranje koralnih grebena, ima koristi za oba organizma.

Međutim, simbioza ima šire značenje. Vrste odnosa u simbiozi u zavisnosti od korisnosti zajednice po organizme koji je čine može biti i parazitska. U slučaju parazitizma, parazit je taj koji uvek ima koristi, dok domaćinu nanosi štetu. Parazitizam se definiše kao pojava u kojoj se jedan organizam (parazit) hrani i živi na štetu drugog (domaćin).

Većina našeg razumevanja evolucije života potiče od fosila. Iako fosili pružaju brojne dokaze o evolucijskim i ekološkim promenama, dokazi o direktnoj interakciji fosilnih organizama i dalje postoje.

Često je teško dokazati da je neki fosil parazita zapravo iskorišćavao domaćina. Pored toga, za mnoge parazite koji žive unutar domaćina, uključujući bakterije i viruse, je malo verovatno da će se pretvoriti u fosile, jer se razgrađuju prebrzo da bi se sačuvali. Uprkos tome, postoje neki primeri fosilnih parazita.

Naučnici sa Univerziteta u Si’anu (Kina) istraživali su dobro očuvani fosili star oko 515 miliona godina pronađen u južnoj Kini. U pitanju je fosil organizma zvanog brahiopodi ili školjke svetiljke (Neobolus wulongqingensis).

Brahiopodi su morski beskičmenjaci slični mekušcima, koji mogu mnogo da variraju u izgledu. Danas je ova vrsta životinja veoma retka, ali je bila rasprostranjena u antičko doba.

Istraživanja su pokazala da su levkasta udubljenja koja prekrivaju površinu fosilizovane školjke brahiopoda nekada bila okupirana parazitskim crvima. Naučnici su uspeli da utvrde i njihov prividni negativni uticaj na domaćina.

Iako su ovi paraziti gotovo sigurno bili crvi, istraživači ne znaju kom tipu su pripadali. Poznato je samo da je crv čitav svoj život bio vezan za domaćina. Na osnovu orijentacije udubljenja jasno je da su crvi bili kleptoparaziti, odnosno krali su hranu od vlasnika.

Starost ovog nedavno otkrivenog fosila poklapa se s takozvanom kambrijumskom eksplozijom. Ovaj događaj počeo je pre oko 540 miliona godina tokom kambrijumskog perioda. Bilo je to vreme brzih evolucijskih promena, uključujući i prvu pojavu životinja sa očima, organima i udovima.

Te promene su imale značajan uticaj na način na koji organizmi međusobno deluju. Novo otkriće ukazuje na to da je parazitizam možda još jedna važna biološka interakcija koja je nastala tokom ovog ključnog događaja.

Određivanje vremena kada bi se paraziti mogli pojaviti prvi put je prvi korak u razumevanju njihovog uticaja evoluciju. Ostaje mnogo pitanja, kao i ono najvažnije, kako je i zbog čega nastao prvi parazitski odnos.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.