Odluka SZO stigla tek sad: Zabranite

Izvor: B92, 13.Apr.2021, 10:19

Odluka SZO stigla tek sad: Zabranite

Ženeva -- Nakon više od godinu dana od izbijanja pandemije koronavirusa SZO zatražio od svih zemalja da zatvore pijace na kojima se prodaju životinje.

Kako su preneli svetski mediji, od država se zahteva da se uvede kompletna zabrana prodaje živih životinja na tradicionalnim pijacama, s ciljem da se spreči izbijanje neke nove pandemije poput kovida 19.

U saopštenju Svetske zdravstvene organizacije, pozivaju se vlade da suspenduju prodaju ulovljenih divljih životinja, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a posebno sisara.

Iz SZO poručuju da, iako tradicionalna tržišta hrane igraju centralnu ulogu u obezbeđivanju hrane za velike populacije, zabrana prodaje živih divljih životinja može zaštititi zdravlje radnika i kupaca na pijacama.

Ukazano je da su neki od najranijih poznatih slučajeva kovida 19 imali vezu sa veleprodajnim tradicionalnim tržištem hrane u Vuhanu u Kini, gde su prvi pacijenti zaraženi koronavirusom bili vlasnici tezgi, zaposleni na pijaci ili redovni posetioci, prenosi britanski list "Gardijan".

Privremene smernice su izrađene zajedno sa Svetskom organizacijom za zdravlje životinja (OIE) i Programom Ujedinjenih nacija za životnu sredinu (UNEP).

"U smernicama se pozivaju zemlje da, kao hitnu meru, obustave prodaju zarobljenih živih divljih životinja na pijacama hrane", poručuju iz SZO.

"Životinje, posebno divlje životinje, izvor su više od 70 posto svih novih zaraznih bolesti kod ljudi, od kojih su mnoge uzrokovane novim virusima. Divlji sisari, posebno, predstavljaju rizik za pojavu novih bolesti", dodaju iz SZO.

SZO je, takođe, pozvala vlade da zatvore delove prehrambenih tržišta na kojima se prodaju živi divlji sisari, ukoliko ne budu uspostavljene odgovarajuće procene rizika.

Podsetimo, prema zvanično prihvaćenim podacima, epidemija koronavirusa počela je da se širi iz kineske provincije Vuhan, odnosno sa jedne od tamošnjih tradicionalnih pijaca na kojima lokalno stanovništvo kupuje meso divljih životinja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.