Odluka CIK protivzakonita: Cilj da što manje Srba glasa?

Izvor: B92, 10.Sep.2019, 14:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odluka CIK protivzakonita: Cilj da što manje Srba glasa?

Kosovska Mitrovica -- Iz Srpske liste kažu da je odluka Centralne izborne komisije da na predstojećim zborima mogu glasati samo osobe koje imaju kosovsku ličnu kartu protivzakonita.

Potpredsednik Srpske list je prilikom posete Ranilugu rekao da je cilj donošenje sporne preporuke CIK-a da na izbore izađe manje Srba, prenosi Kosovo onlajn.

"U zakonu jasno stoji da svi oni koji se nalaze na biračkom spisku >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mogu da glasaju sa važećom ličnom kartom. Na ovaj način želi se smanjiti broj Srba koji planiraju izlazak na birališta", rekao je Dalibor Jevtić i dodao da u Srpskoj listi očekuju veću izlaznost nego na prošlim izborima, odnosno između 60.000 i 70.000 Srba.

On je dodao da imaju saznanja da je CIK doneo administrativno upustvo, prema kojem je na predstojećim izborima moguće glasati samo uz kosovska dokumenta, a na incijativu Samostalne liberalne stranke (SLS), kao i da veliki broj Srba, naročito na severu Kosova, ima samo srpske lične karte.

Jevtić je predsednika SLS-a Slobodana Petrovića optužio da vrši pritisak na radnike "Pošte Kosova" pred predstojeće izbore, dodavši da je to jako opasno.

"Dobili smo pozive od naših sunarodnika da su bili izloženi pretnjama, oni koji danas rade u Pošti Kosova, od strane direktora za manjine u toj pošti gospodina Petrovića koji ima i svoju stranku i od njih se zahteva da glasaju za tu stranku i da ako to ne urade i dokumentuju, da će biti suspendovani i isterani sa posla ili premešteni u sredine gde Srba nema", rekao je Jevtić.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.