Odgovor Izetbegoviću: Zato i ćuti

Izvor: B92, 24.Jun.2021, 08:21

Odgovor Izetbegoviću: Zato i ćuti

Beograd -- Nakon izjave Bakira Izetbegovića da Srbija ne može da gradi politiku na genocidu i da se KiM i Republika Srpska ne mogu porediti, reagovao Vulin.

Komentarišući izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da mu nije jasno kako kosovski Albanci imaju pravo na nezavisnost, a Republika Srpska nema, Izetbegović je rekao da Vučić veoma dobro zna odgovor na to pitanje, preneli su sarajevski mediji.

Rekao je i da Srbija ne može da gradi politiku na genocidu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i da se Kosovo i Republika Srpska ne mogu porediti.

Na njegove izjave danas je reagovao ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin koji je rekao da svojom borbom nisu stvorili Republiku Srpsku, Srba u Bosni i Hercegovini kojom vlada Izetbegović jednostavno ne bi bilo.

"Kada sledeći put bude trebalo odgovoriti na pitanje zašto Srbi moraju da žive ujedinjeni, biće dovoljno citirati izlive laži, gluposti i mržnje Bakira Izetbegovića i sve će biti jasno. Da svojom borbom nisu stvorili Republiku Srpsku, Srba u Bosni i Hercegovini kojom vlada Izetbegović jednostavno ne bi bilo. Zato i ćuti kada ga pitaju zašto niko nije odgovarao za pokušaj ubistva Aleksandra Vučića u Srebrenici i zašto se nikada nije poklonio pred masovnim grobnicama Srba pobijenih u Sarajevu. Mržnja koja nosi Izetbegovića truje odnose Bošnjaka i Srba i najavljuje teška vremena za Bosnu i Hercegovinu“, poručio je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin reagujući na najnovije napade Bakira Izetbegovića na Srbiju i sve Srbe", naveo je Vulin, satoji u saopštenju MUP-a.

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da je Izetbegović odavno jedan od najvećih faktora nestabilnosti u regionu i da njegova politika nastavlja da truje odnose i uništava šanse za pomirenje.

Komentarišući današnju Izetbegovićevu izjavu u vezi sa Kosmetom i Republikom Srpskom, Cvijanović je odgovorila da je previše, pa makar to bilo i od Bakira Izetbegovića.

Ako je nemoralno pričati o odvajanju, rekla je Cvijanovićeva, kako nije nemoralno voditi i dalje rat, samo drugim sredstvima, a očekivati zajednički život.

"U percepciji naroda u Republici Srpskoj, pod plaštom priče o pravljenju neke centralizovane tobože funkcionalnije BiH, krije se namera pravljenja muslimanske države koja ne uvažava činjenicu da u njoj žive tri konstitutivna naroda sa istim pravima, ali i svojom vizijom kako treba da izgleda država ako je zajednička", rekla je predsednica Srpske za Srnu, prenosti RTRS.

Ona je ocenila da teško može da bude zajednička ako se čak ni žrtve ne tretiraju na isti način, a da ne pominje ostalo.

Cvijanović je naglasila da izjave Bakira Izetbegovića, pored toga što urušavaju odnose u BiH, predstavljaju i direktan atak na teritorijalni integritet Srbije, ali i degradiranje institucija BiH koje ne prepoznaju nikakav subjekt pod nazivom "Kosovo", već isključivo južnu srpsku pokrajinu koja se zove Kosovo i Metohija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.