Odbrana sugerisala da Simatović nije komandovao Crvenim beretkama u zapadnoj Bosni

Izvor: NoviMagazin.rs, 18.Jul.2018, 15:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odbrana sugerisala da Simatović nije komandovao Crvenim beretkama u zapadnoj Bosni

Na ponovljenom haškom procesu Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću-Frenkiju danas je nastupila letnja pauza, pošto je Simatovićeva odbrana okončala unakrsno ispitivanje svedoka optužbe Dejana Sliškovića, sugerišući da Simatović, nasuprot svedokovom iskazu, nije komandovao Crvenim beretkama u zapadnoj Bosni, 1994-95.

U glavnom iskazu, Slišković, koji je bio pripadnik Jedinice za antiteroristička dejstva (JATD) Službe državne bezbednosti (SDB) Srbije, izjavio je >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << da je Stanišić bio "glavnokomandujući" operacije Pauk u zapadnoj Bosni, 1994-95, a da je njegova naredjenja sprovodio Simatović.

Slišković je posvedočio da je bio član obezbedjenja Stanišićeve komande na Petrovoj Gori, u samoproglašenoj Republici Srpskoj Krajini, odnosno Hrvatskoj.

Stanišić, tadašnji šef SDB Srbije, i Simatović, njegov pomoćnik, optuženi su za progon, ubistva, prisilno premeštanje i deportacije Hrvata i Muslimana iz Hrvatske i BiH, 1991-95.

Te zločine počinile su, po optužnici, Crvene beretke, garda Željka Ražnatovića-Arkana, Škorpioni, koji su bili jedinice SDB Srbije.

U današnjem unakrsnom ispitivanju, Simatovićev branilac Vladimir Petrović pitao je svedoka ko je tokom operacije Pauk bio komandant JATD.

U toj operaciji, JATD, formacija Željka Ražnatovića-Arkana, Škorpioni i snage Vojske Republike Srpske i RSK pomogle su pobunjenom Fikretu Abdiću da, u sukobu sa Petim korpusom Armije BiH, povrati vlast u Velikoj Kladuši, odnosno Autonomnoj Regiji Zapadna Bosna, koju je sam proglasio.

Slišković je prvo rekao da je komandant jedinice bio agent SDB Srbije Milan Radonjić, a njegov zamenik "major" Dragan Filipović-Fića.

Posle dodatnog pitanja branioca, svedok je rekao da je komandant JATD bio Simatović. "Radonjić je bio ispod njega, ne znam ko je tu kome komandovao", kazao je Slišković.

Na pitanje advokata Petrovića da li zna da je Simatović tada bio "specijalni savetnik" načelnika SDB Srbije, svedok je odgovorio: "Meni su rekli da je Frenki glavni, kako su mi rekli, tako sam i preneo".

Pozvan da razjasni zašto je prvo izjavio da je Radonjić bio komandant JATD, Slišković je tvrdio da su Radonjić i Filipović "zamenjivali" Stanišića i Simatovića kada oni ne bi bili u komandi na Petrovoj Gori.

Na pitanje advokata Petrovića da li je ikada video ili čuo da Simatović na Petrovoj Gori izdaje naredjenje Radonjiću, Filipoviću ili oficiru Crvenih beretki Radojici Božoviću, Slišković je odgovorio negativno.

Upitan na osnovu čega tvrdi da je Ražnatović bio službenik SDB Srbije, svedok je ponovio da su "Arkanovi komandiri nosili na beretkama iste ambleme" kao i pripadnici JATD, te da ih u Srbiji niko nije zaustavljao, iako su nosili automatsko oružje.

Sudjenje Stanišiću i Simatoviću biće nastavljeno u trećoj sedmici avgusta.

Taj proces poslednji je u kojem će se odlučivati da li su zvaničnici Srbije bili odgovorni za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH.

Za te zločine, do sada u Hagu nije osudjen nijedan funkcioner tadašnje vlasti u Srbiji.

Po optužnici, zločini za koje su optuženi Stanišić i Simatović bili su počinjeni u okviru udruženog zločinačkog poduhvata, na čelu s tadašnjim predsednikom Srbije Slobodanom Miloševićem, čiji se cilj bilo trajno i nasilno uklanjanje Hrvata i Muslimana sa velikih delova teritorija Hrvatske i BiH, radi ostvarivanja srpske dominacije.

Od jula prošle godine, prvooptuženi Stanišić je na privremenoj slobodi u Srbiji zbog bolesti. Pretresno veće predsedavajućeg Bartona Hola (Burton Hall) razmotriće, sredinom avgusta, da li će Stanišiću produžiti boravak na privremenoj slobodi.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.