Odbor za nacionalne manjine: Hrvatska Vlada da stavi dvojezične ploče

Izvor: B92, 23.Jul.2019, 21:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odbor za nacionalne manjine: Hrvatska Vlada da stavi dvojezične ploče

Odbor hrvatskog Sabora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, je pozvao hrvatsku Vladu da postavi dvojezične ploče na državne institucije u Vukovaru.

Odbor je pozvao Vladu da postavi dvojezične ploče i na ostalim jedinicama lokalne samouprave u kojima postoji zakonska obaveza za to.

Odbor je takođe zadužio Ministarstvo mora, saobraćaja i infrastrukture da izradi akcioni plan postavljanja dvojezičnih natpisa na ulazu u mesta u onim jedinicama lokalne samouprave >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u kojima postoji ta zakonska obaveza, prenela je Hina.

Taj će saborski odbor na svojoj prvoj sednici u septembru raspraviti predlog Zakona o upotrebi jezika i pisma nacionalnih manjina, koji je 2015. Ministarstvo uprave uputilo u proceduru i posle toga pokrenuti postupak usvajanja ovog zakona koji je već ranije prošao prvo čitanje.

Odbor će osnovati i komisiju koja će posetiti Vukovar i još neke jedinice lokalne samouprave kako bi se sastali s predstavnicima lokalnih vlasti, institucija, političkog života i predstavnicima većinskog naroda i manjinskih zajednica kako bi spoznali kakvo je stvarno stanje i gde su stvarni problemi, predložio je predsednik Odbora, Milorad Pupovac iz SDS S-a.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.