Izvor: RTS, 29.Nov.2021, 11:37

Odbor za ustavna pitanja formulisao referendumsko pitanje

Skupštinski Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo odlučio je da pitanje na referendumu za ustavne promene glasi: "Da li ste za potvrđivanje akta o promeni Ustava Republike Srbije?" i taj predlog uputio Republičkoj izbornoj komisiji za mišljenje.
Članovi Odbora jednoglasno su odlučili kako bi trebalo da glasi pitanje o kojem se građani izjašnjavaju na referendumu, a ponuđeni odgovori su – "Da" i "Ne".

Pitanje na referendumu o ustavnim >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << promenama "Da li ste za potvrđivanje akta o promeni Ustava Republike Srbije?" u skladu je sa Zakonom, jasno i nedvosmisleno, potvrdila je Republička izborna komisija, rekla je na sednici Skupštinskog Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo, prdsednica tog tela Jelena Žarić Kovačević.
"Referendumsko pitanje jasno je i nedvosmisleno i ne daje se prednosti niti se sugeriše odgovor zaključila je Republička izborna komisija nakon što je jutros dobila naš zahtev za mišljenje o usvojenom predlogu", rekla je Žarić Kovačevićeva.
Na sednici Odbora, članovi su jednoglasno utvrdili Predlog akta o promeni Ustava, Predlog ustavnog zakona za sprovođenje promene Ustava i Predlog odluke o raspisivanju referenduma radi potvrdivanja akta o promeni Ustava.
Predlozi su upućeni Narodnoj skupšitni po hitnom postupku, a sednica na čijem bi se dnevnom redu našli, trebalo bi da bude sazvana za sutra. Na istoj sednici biće raspisan i referendum.
"Sutra će biti doneta ta odluka, znači pre toga treba da bude doneta odluka da Narodna skupština usvaja amandmane, ta odluka se donosi dvotrećinskom većinom. Treća tačka dnevnog reda jeste odluka o raspisivanju referenduma, tako da odmah nakon sednice Skupštine ja ću raspisati referendum za 16. januar", rekao je predsednik Skupštine Ivica Dačić.
Republička izborna komisija izjašnjavaće se o proceduri referenduma, tek pošto se referendum raspiše.
Nedavno usvojenim Zakonom ukinut je izlazni cenzus od 50 posto upisanih birača da bi referendum bio uspešan. Za odlučivanje o referendumskom pitanju dovoljna je većina izašlih na birališta.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ovako će glasiti pitanje na referendumu o Ustavu

Izvor: Radio 021, 29.Nov.2021

Skupštinski Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo odlučio je danas kako će glasiti pitanje na referendumu za ustavne promene.

Nastavak na Radio 021...

Formulisano referendumsko pitanje: Na ovo bi građani Srbije trebalo da odgovore

Izvor: B92, 29.Nov.2021

Beograd -- Skupštinski Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo odlučio je danas kako bi trebalo da glasi pitanje na referendumu za ustavne promene...Kako prenosi RTS, to pitanje glasi: "Da li ste za potvrđivanje akta o promeni ustava Republike Srbije?"..Predlog je upućen Republičkoj izbornoj komisiji,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.