Odalović za regionalni mehanizam potrage za nestalima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Jul.2019, 16:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odalović za regionalni mehanizam potrage za nestalima

Predsednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović rekao je da je Beograd spreman na saradnju bez ikakvih ograda kako bi se rešilo pitanje nestalih tokom ratova iz 90-ih, ali da je s obzirom na karakter tih sukoba problem nemoguće rešiti bez regionalne suradnje.

Odalović je to rekao u Sarajevu gde je danas potpisao sa pomoćnikom ministra hrvatskih branitelja Stjepanom Sučićem i direktorom Instituta za nestale osobe u BiH Nikolom Perišićem dokumente koji definišu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << radna pravila i postupke u sprovođenju međudržavnog Protokola o saradnji u traženju nestalih.

Odalović je ocenio da mora da postoji regionalni mehanizam potrage jer, kako je rekao, državne granice ne mogu biti prepreka potrazi za nestalima, prenosi Hina.

Sučić je istakao da je pronalaženje i identifikacija posmrtnih ostataka nestalih prvenstveno je humanitarno pitanje i da ne sme biti predmet političkih sporenja među državama regiona.

On je ocenio da je današnji potpis "mali iskorak" i dodao da se neće desiti ništa spektakularno ako ne postoji dobra volja i ako se pitanje nestalih ne tretira kao pitanje u kojem ne sme biti politike i povezivanja s drugim otvorenim pitanjima.

Perišić je rekao da pravila postupanja potpisana danas definišu način saradnje i razmene podataka uključujući ekshumacije i predaje posmrtnih ostataka.

Na prostoru cele bivše Jugoslavije još se traga za oko 12 hiljada nestalih, a za oko 4 hiljade osoba čiji su posmrtni ostaci pronađeni širom regiona identitet još nije utvrđen.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.