Od danas .RS domen govori čak 13 jezika

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Dec.2018, 09:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od danas .RS domen "govori" čak 13 jezika

Internet domen za Srbiju (.rs) danas je postao bogatiji ne samo za četiri srpska slova koja nisu obuhvaćena engleskim alfabetom - ć, č, š i ž, već i za 41 slovo iz 13 pisama nacionalnih manjina koja se koriste u Srbiji.

Na predstavljanju proširenja nacionalnog internet domena .rs, rečeno je da iako je internet "rođen" na engleskom jeziku i alfabetu, već duži niz godina postoji potreba za uvođenje višejezičnosti i različitih pisama na internetu.

U prevodu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ubuduće će za cevapcici.rs moći da se koristi ćevapčići.rs.

Predsednik UO Registra nacionalnog internet domena Srbije Vojislav Rodić kaže da su još 2003. Švedska i Poljska kao prve evropske zemlje proširile svoj nacionalni domen znacima koje engleski alfabet nema, a onda je uledio talas porširenja nacionalnih domena u drugim zemljama koje koriste latinicu, ali i one koje je uopšte ne koriste.

Rodić podseća da je Srbija svoj nacionalni domen na ćirilici pokrenula 2012. godine i koji se zove .srb, međutim, kaže Rodić, domen .rs, koji je pokrenut 2008. ostao je na 26 slova engleskog alfabeta sve do danas.

"Danas ne širimo domen .rs samo onim slovima latinice koje mi najčešće koristimo, već praktično svim latiničnim znacima nacionalnih manjina koje su registrovane u Srbiji", podvukao je Rodić.

Kaže da je suština u ostvarivanju prava nacionalnih manjina, jer, navodi, kao što imaju prava na dvojezične table, tako će sada moći da registruju svoje ID domene na svom pismu.

Najavio je da će od 5. marta naredne godine, domen .srb biti proširen na ćirilici onih manjina u Srbiji koje je koriste.

Pomoćnica ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Irina Reljin kaže da omogućavanje domena .rs na 13 novih jezika doprineti razvoju kulturne sredine u manjim sredinama i održavanju jezika koji su bili u odumiranju.

"Za nas je ovo veliki dan, jer mi smo jedna velika multikulturalna sredina, kod nas se govori veliki broj jezika i dobro je da se u svakoj oblasti društvenog života uspostavi ravnoteža", podvukla je Reljinova.

Direktor kancelarije za IT Mihailo Jovanović navodi da je digitalizacija jedan od prioriteta Srbije koji se zasniva na četiri osnove, a to je reforma javne uprave, reforma prosvete, razvoj IKT sektora i razvoj infrastrukture.

Prema njegovim rečima, Vladi Srbije biće predloženi podzakonski akti Zakona o e-upravi koji će definisati internet domene na nivou državnih organa i lokalnih samouprava.

"Cilj je da državna uprava bude u službi svih građana, tako i uvođenje 41 slova u domen .rs pokazuje koliko smo otvoreno društvo", naveo je Jovanović.

Naveo je da će domen .rs ubuduće koristiti latinične znakove iz bošnjačkog, hrvatskog, mađarskog, crnogorskog, češkog, rumunskog, nemačkog, romskog, slovenačkog, albanskog, slovačkog i vlaškog pisma.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Od danas u nazivu internet domena i latinična slova sa kvačicama

Izvor: Radio 021, 10.Dec.2018

Internet domen .rs će od danas "govoriti" čak 13 jezika i omogućiti upotrebu 67 latiničkih slova, pa nazivi domena, između ostalog, više neće morati da se pišu "ošišanom latinicom", saopštio je Registar nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS)...Registrantima postojećih .rs domena će od...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.