Očekuje se da hotelski bum u Skoplju podstakne ekonomski razvoj

Izvor: Southeast European Times, 02.Mar.2013, 16:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Očekuje se da hotelski bum u Skoplju podstakne ekonomski razvoj

Ugostiteljski sektor nalazi se među najprofitabilnijim investicijama na Balkanu.

02/03/2013

Miško Taleski za Southeast European Times iz Skoplja -- 2.3.2013.

Sve veća potražnja za hotelskim uslugama u Skoplju u poslednje dve godine izazvala je procvat investitorske gradnje, što je dovelo do preko potrebnog jačanja ugostiteljskog i građevinskog sektora u Makedoniji.

„Hotelski biznis u Skoplju se širi zbog konstantnog povećanja broja stranih >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << turista. Očekujemo da će se taj trend nastaviti kada su u pitanju i individualne i grupne posete“, izjavila je direktorka skopskog hotela Karpoš Ksenija Miloševska za SETimes.

Očekuje se da će u Skoplju u naredne dve godine biti završeno dvadeset novih hotela, pored postojećeg 41.

„Investiranje u turističke kampanje koje smo pokrenuli u medijima donosi prve rezultate. Očekujemo još 250.000 turista u narednih pet godina“, rekao je potpredsednik vlade za ekonomske poslove Vladimir Peševski.

Vlada privlači investitore u sklopu svog programa prodaje zemljišta, tako što nudi cene od evra po kvadratnom metru. Investitori imaju šest godina da završe izgradnju od trenutka kupovine zemljišta.

„Prema propisima, investitori moraju da počnu izgradnju devet meseci nakon kupovine zemljišta“, rekao je za SETimesportparol ministarstva saobraćaja Dragan Simonovski.

Između tri i pet luksuznih hotela biće izgrađeno na levoj obali reke Vardar, koja protiče kroz Skoplje, a jedan u blizini gradskog parka. Pet dodatnih hotela biće izgrađeno u utvrđenju Kale iznad Skoplja.

„Očigledno je da je ovo ozbiljan pokušaj Makedonije da postane turistička i poslovna destinacija“, rekao je Aleksandar Ivanovski, vlasnik Develop grupe koja gradi Hotel Meriot na Trgu Makedonija.

Eksperti ocenjuju da je porast broja turista rezultat projekta Skoplje 2014, noćnog života grada i zabavnih aktivnosti po povoljnim cenama.

„Projekat Skoplje 2014. promenio je izgled i ritam prestonice. Turisti sada dolaze da ostanu u Makedoniji i da je istražuju, umesto da se kratko zadrže u njoj na putu ka drugim zemljama“, rekla je makedonska ministarka kulture Elizabeta Kančeska-Milevska za SETimes.

„Mnoga nova obeležja privlače turiste … kao što je ski-lift ka MIlenijumskom krstu na planini Vodno. Mnogi kombinuju svoj boravak u Skoplju sa netaknutim ruralnim predelima, vinarijama, arheološkim lokacijama i drugim atrakcijama“, dodaje Kančeska-Milevska.

Da bi dodatno stimulisala turistički sektor, vlada je proširila listu zemalja za koje daje subvencije organizatorima turističkih tura.

„Pored zemalja Beneluksa, u 2013. godini dodali smo na listu Finsku, Norvešku, Dansku, Švedsku, Rusiju, Ukrajinu, Ujedinjene Arapske Emirate i Japan“, rekao je za SETimesportparol vlade Aleksandar Georgijev.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.