Obnovljene škole u ljubovijskim selima

Izvor: RTS, 26.Nov.2019, 16:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obnovljene škole u ljubovijskim selima

Ljubovija je jedna je od najnerazvijenijih opština u Srbiji, koju investitori zaobilaze, a stanovništvo napušta. Ministarstvo prosvete i Opština Ljubovija uložili su ove godine više od sto miliona dinara u obnovu tri seoske škole. Deo novca biće iskorišćen za izgradnju sportskih terena u Ljuboviji.
Posle nekoliko meseci putovanja u drugu školu zbog izgradnje i rekonstrukcije objekata u Vrhpolju, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << više od 60 učenika iz tog i četiri susedna sela od oktobra dobilo je bolje uslove za učenje i rad.

"Pre je škola bila prljava, i zidovi su bili prljavi i sve je bilo staro. Sada je sve novo", kaže Vuk Petrović, a njegova drugarica Tijana dodaje da je sve mnogo lepše.
Osnovna škola u Vrhpolju ima dva objekta. I dok su na jednom zamenjeni podovi, stolarija i krov, drugi, u koji idu niži razredi ponovo je zidan od temelja do krova.
"Učenici će uskoro dobiti novi nameštaj, klupe, ormane, nove table. Imaće iste uslove kao i učenici koji žive u gradovima", kaže Verica Masal, pomoćnica direktora.
Radovi su počeli i u školi u Donjoj Orovici, čiji su krov i sprat izgoreli prošle godine u požaru. Zbog opasnosti od urušavanja, tridesetak đaka iz tog sela i nekoliko planinskih zaselaka putuju u Donju Ljuboviđu.
"Dobro je što se škola obnavlja, da deca ne bi morala da putuju 12 kilometara.To je veoma značajno za ovo selo, i za decu, i za roditelje", kaže Rada Gligorić, iz Donje Orovice.
"Cilj naše škole i Opštine bio je da đacima iz okolnih mesta, van Ljubovije obezbedimo iste uslove za obrazovanje kao što ga imaju i u Ljuboviji da bi se sprečilo eventualno upisivanje tih đaka u škole van teritorije opštine Ljubovija", objašnjava Vasilije Đukanović, direktor Osnovne škole "Petar Vragolić".
Obnova seoskih škola, kažu, i dalje će biti prioritet, jer je Ljubovija razuđen i planinski kraj iz kojeg mladi sve više odlaze. Pružanjem boljih uslova za obrazovanje i rekonstrukcijom putne infrastrukture nadaju se da će im pružiti podstrek da ostanu.


Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.