Obnovljena inicijativa Učinimo nasilje vidljivim

Izvor: NoviMagazin.rs, 31.Avg.2017, 20:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obnovljena inicijativa Učinimo nasilje vidljivim

Zaštitnik građana Zoran Pašalić i predstavnici Beograda dogovorili su danas obnavljanje inicijative "Učinimo nasilje vidljivim" iz 2008. godine, koja će krenuti iz glavnog grada i proširiti se na ostale gradove Srbije.

Dogovor su na sastanku u Skupštini grada postigli Pašalić, gradski menadžer Goran Vesić, zamenik gradonačelnik Beograda Andreja Mladenović i zaštitnica građana Beograda Katarina Žeželj.

Pašalić je rekao da je institucionalna razmena >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << informacija između svih sistema koji se bave zaštitom žena žrtava nasilja izuzetno značajna za rešavanje porodičnog nasilja, a da je jedna od neophodnih mera u postupku obezbeđivanje kvalitetnih medicinskih dokaza koji mogu biti iskorišćeni na sudu protiv nasilnika.

Kako je navedeno, zaštitnik građana će uputiti predlog institutima za sudsku medicinu u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu, kao i ustanovama u zdravstvenom sistemu u kojima rade stručnjaci u ovoj oblasti u Požarevcu, Čačku, Kragujevcu, Novom Pazaru i Jagodini, da se ubuduće obezbedi besplatna pomoć žrtvama nasilja.

Pašalić je kazao da će u okviru te inicijative biti pokrenuta edukacija svih zaposlenih u zdravstvenom sistemu koji dolaze u kontakt sa žrtvom nasilja.

On je kazao da će ojačavanjem uloge zdravstvenih radnika, posebno stručnjaka iz oblasti sudske medicine, čiji je zadatak da precizno i detaljno opišu nanete povrede žrtvi, ubrzati razmenu informacija svih sistema koji se bave zaštitom žena.

Pašalić je dodao da će pratiti rezultate te inicijative i kroz saradnju sa predstavnicima lokalne samouprave raditi na unapređenju sistema prevencije i zaštite žena od nasilja.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.