Objavljeno kako će izgledati spomenik Zoranu Đinđiću

Izvor: B92, 21.Okt.2017, 15:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Objavljeno kako će izgledati spomenik Zoranu Đinđiću

Beograd -- Rad "Strela" autora Mrđana Bajića izabran je na međunarodnom konkursu za izbor idejnog rešenja spomenika ubijenom premijeru Srbije Zoranu Đinđiću.

Spomenik, koji će se nalaziti u renoviranom Studentskom parku u Beogradu biće visok 6,20 metara, belo-srebrne boje, u obliku strele.

Plan je da spomenik bude privremeno postavljen 12. marta naredne godine na Studentskom trgu u Beogradu.

Žiri su činili vajar Mirsad Begić iz Ljubljane, akademik, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << slikar Dušan Otašević, arhitekta Boris Podreka, akademik i slikar Vlada Veličković i Milutin Folić, glavni gradski urbanista.

Autor prvonagrađene skulpture je Mrđan Bajić, a saradnici su vajar Predrag Kešelj, arhitekta Petar Sazdanović, istoričar umetnosti Marina Andrić.

Takođe ističe se i da će skulptura "Strela" biti i zvučna instalacija iz koje će se čuti kratke sekvence, rečenice pokojnog premijera, kao i zvuci grada, a ova instalacija u okviru skulpture rad je Biljane Srbljanović uz saradnju sa dizajnerom zvuka Dobrivojem Miljanovićem i Vladimirom Riznićem.

Drugonagrađeni rad je rad tima arhitekata Anđele Karabašević i Vladimira Sudžuma, za koji je žiri rekao da je podjednako dobar i veoma inovativan.

U saopštenju se navodi da su kriterijumi kojima se žiri vodio bili jasna i prepoznatljiva poruka, kontekstualnost, odnosno usklađenost sa sredinom na Studentskom trgu, otpornost na vandalizam i "ekonomija" spomenika, odnosno njegova vrednost i materijali od kojih je napravljen.

U pismu autora prvonagrađene skulture navodi se: “Ponuđeno skulptorsko dramaturško rešenje želi da generiše prostor sećanja kroz skulpotorsku i zvučnu instalaciju. Zvučna instalacija je diskretni sastavni deo umetničkog rešenja, poziva na razmišljanje. Strela je univerzalni simbol za pravac i smer. Glava strele je simbol prodora, svetlosti, smrti, ljubavi i spoznaje. Prekinuta izvijena strela jasno evocira traumu koja samo za trenutak ometa ali se ne zaustavlja, jer strela tako trajno i nepovratno prekinuta dalje stremi gore i nezaustavljivo leti u visine”.

Gradski menadžer Goran Vesić zahvalio se članovima žirija na radu koji je trajao nekoliko meseci i na konkursu na kojem je učestvovalo 40 autora. Osim toga, Vesić se zahvalio i predsedniku republike Aleksandru Vučiću koji je, kako je naveo, inicirao podizanje spomenika Zoranu Đinđiću.

“Podizanje ovog spomenika je postala državna obaveza jer oni koji su ubili Đinđića nisu ubili samo čoveka, već su tada pucali u državu Srbiju, a on se tada nalazio na mestu premijera naše zemlje. Za nekoliko meseci biće 15 godina od njegovog ubistva i bilo je krajnje vreme da Srbija dobije neko obeležje koje će mu biti posvećeno”, istakao je Vesić i dodao da i sam, jer je sa Đinđićem radio, "oseća zahvalnost na prilici da učestvuje u tome da Zoran Đinđić konačno dobije spomenik".

Ako nešto može da simbolizuje život Đinđića, naveo je gradski menadžer, onda je to strela jer je njegov život bio upravo takav.

“On je grabio napred, pokušavao je da promeni stvari u društvu, nije se obazirao na posledice i ta strela možda na najbolji način simbolizuje njegov život. To što je strela prekinuta, pa nastavljena, možda govori o tome da je važno i dobro što Srbija nastavlja tim putem. Verujem da ćemo ovim spomenikom naći način da mu se odužimo za ono što je uradio za ovo društvo i da obeležimo njegovu tragičnu smrt”, rekao je Vesić.

Gradski urbanista Milutin Folić rekao je da će, paralelno sa izradom skulpture, koja će uslediti nakon današnjeg proglašenja prve nagrade, Grad urediti Studentski trg. Prvo će, kaže, biti izmeštena okretnica trolejbusa na Trg Republike a zatim će, navodi, biti izgrađena podzemna garaža ispod Studentskog trga na dva nivoa sa 700 parking mesta.

"Kada se izgradi garaža, ići će se na uređenje trga koje je osmislio Boris Podreka, jedan od najboljih svetskih arhitekata", rekao je Folić i naveo da će radovi trajati dve godine.

Prema Folićevim rečima, skulptura će moći da bude postavljena privremeno na "ostrvu" na Studentskom trgu do početka izgradnje garaže, jer će se tada zatvoriti ceo prostor zbog radova. Nakon završetka, spomenik bi trebalo i stalno da se nastani u tom prostoru.

"Ponuđeno rešenje želi da generiše prostor, sećanje kroz skulpturu, i sa zvučnom instalacijom započinje razgovor sa prolaznicima. Simbolika strele je jasna i višeznačna", rekao je arhitekta Boris Podreka.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Đinđićev život bio kao "Strela"

Izvor: Večernje novosti, 21.Okt.2017

Rad vajara Mrđana Bajića najbolji među 40 radova na Međunarodnom konkursu za spomenik ubijenom srpskom premijeru. Vesić: Podizanjem obeležja odužićemo mu se za sve što je učinio za našu zemlju RAD vajara Mrđana Bajića koji simbolizuje prekinuta strela koja stremi ka...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.