Objavljeni zaključci sastanka vlasti i opozicije, aktivnosti za dalje poboljšanje do novembra

Izvor: NoviMagazin.rs, 10.Okt.2019, 17:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Objavljeni zaključci sastanka vlasti i opozicije, aktivnosti za dalje poboljšanje do novembra

Organizatori međustarnačkog dijaloga koji je održan u Narodnoj skupštini Srbije, u Beogradu, uz posredovanje evropskih parlamentaraca objavili su danas sadržaj održanih sastanaka uz ocenu da je do druge runde dijaloga u novembru potrebno preduzeti korake za dalje poboljšanje uslova za održavanje parlamentarnih izbora.

"Ovo se posebno odnosi na stvaranje jednakih uslova za sve političke stranke koje učestvuju u izborima kako bi imale jednak pristup medijima, posebno javnim >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << servisima - RTS-u, RTV-u", navodi se u saopštenju Narodne skupštine.

Učesnici dijaloga su na sastanku informisani o novim predlozima za unapređene izbornih uslova, kao što su izmene i dopune tri zakona - o Agenciji za borbu protiv korupcije, finansiranju političke aktivnosti i javnim preduzećima.

Predloženo je i da se u postojećem zakonodavstvu preciznije definišu pravila političkog oglašavanja kako bi se obezbedio jednak pristup, tretman i transparentnost.

Plan je, kako se navodi u saopštenju, i da Narodna skupština organizuje otvoreni sastanak sa svim zainteresovanim stranama o ulozi i radu REM-a i uspostavljanje Nadzornog odbora Narodne skupštine za kontrolu elektronskih i štampanih medija.Predložena je i sveobuhvatna obuka za sve zvaničnike koji su uključeni u sprovođenje izbora, kao i sveobuhvatna javna kampanja za unapređenje informisanosti glasača.

Učesnici su, kako se navodi, ocenili da je važno da svi predlozi pre njihove primene, budu predmet transparentnih procedura, javnih konsultacija i parlamentarnog nadzora.

Učesnici dijaloga ocenili su i da je važno da se za predloge dobije i povratna informacija od OEBS - (ODHIR-a), kako bi se obezbedilo da su u potpunosti usklađeni sa njihovim preporukama.

Pored novih predloga, na sastanku je bilo reči i o prvim merama koje su preduzete za poboljšanje izbornih uslova, a koje je učesnicima dijaloga predstavila Radna grupa za saradnju sa OEBS-om.

Teme prvog međustranačkog sastanka bili su nedavni predlozi za poboljšanje uslova za održavanje parlamentarnih izbora, mediji u uloga REM-a i RTS-a, finansiranje kampanja, obrazovanje glasača i birački spisak.

Druga runda dijaloga, koja će biti održana u novembru, fokusiraće se na dugoročniji cilj poboljšanja međustranačkog dijaloga unutar Narodne skupštine, uključujući i pitanja kao što su izmena Poslovnika o radu i dalja revizija izbornog okvira.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.