Objavljeni tajni dokumenti: Klinton je obećao Jeljcinu; A iza leđa...

Izvor: B92, 08.Feb.2023, 15:14

Objavljeni tajni dokumenti: Klinton je obećao Jeljcinu; A iza leđa...

Vašington -- Među novim deklasifikovanim dokuentima koje je objavio američki Nacionalni arhiv nalaze se transkripti razgovra Bila Klintona i Borisa Jeljcina.

Prema tim dokumentima, nekadašnji američki predsednik je tokom razgovora sa prvim ruskim predsednikom obećao da će raditi na “tesnoj saradnji“ sa Rusijom, u isto vreme kada je, kako podseća Sputnjik, Klintonovi saradnici kvalifikovali postsovjetski prostor kao “najopasniji politički haos”.

Reč >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je o stenogramu telefonskog razgovora dvojice bivših lidera koji je vođen 23. januara 1993. godine. Prvi ruski predsednik tada je čestitao američkom kolegi na inauguraciji nekoliko dana nakon ceremonije.

“Siguran sam da ćemo zajedno uspostaviti najtešnju moguću saradnju između SAD i Rusije“, poručio je svojevremeno Klinton ruskom kolegi.

Istovremeno je dodao da u teškim vremenima za evroazijski kontinent Moskva i Vašington treba da sarađuju. Klinton je takođe kazao da je potrebno započeti rad u cilju napretka po pitanju Sporazumu o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja.

Pored toga, Klinton je saopštio Jeljcinu da je Strob Tolbot, karijerni diplomata i stručnjak za Rusiju, zadužen za procenu programa saradnje Vašingtona i Moskve.

Prema drugom dokumentu, Tolbot je okarakterisao Rusiju i prostor bivšeg Sovjetskog Saveza kao ”najveći i najopasniji politički haos na Zemlji“.

Podseća se, međutim, na još nekoliko objavljenih razgovra između Klintona I jeljcina, koji su javnosti postali dostupni u avgustu 2018, a navedeni sun a sajtu biblioteke “Bil Klinton“.

Reč je o transkriptima telefonskih razgovora takođe između Jeljcina i Klintona 1999. godine, a u kojima se vidi da je prvi predsednik Rusije lično informisao Klintona da je za svog naslednika izabrao Vladimira Putina.

Jeljcin je tokom razgovora 8. septembra 1999. izrazio uverenje da će novi lider zemlje dobiti podršku građana, priznajući da mu je trebalo mnogo vremena da razmisli ko bi mogao 2000. godine da stane na čelo zemlje. Neko vreme on nije mogao da pronađe nijednog kandidata.

“Na kraju sam naišao na njega, to je Putin“, saopštio je Jeljcin Klintonu.

Prvi ruski predsednik je objasnio da je proučio Putinovu biografiju, njegove veze i interese, posle čega je shvatio da je on pouzdan čovek koji se dobro razume u svoju oblast odgovornosti.

Kao pozitivne kvalitete Putina, Jeljcin je naveo da je on „solidan i jak“, a takođe „veoma društven“.

Jeljcin je istakao da je uveren da će se njegov američki kolega uveriti da će novi lider zemlje biti “visoko kvalifikovani partner“.

Dva meseca kasnije, 19. novembra, Jeljcin je izrazio uverenje da će upravo Putin postati predsednik Rusije.

Na Klintonovo pitanje ko će pobediti na predsedničkim izborima, Jeljcin je odgovorio: “Naravno, Putin. On će biti Jeljcinov naslednik. On je demokrata i poznaje Zapad“.

“I on će pobediti. Vi ćete sarađivati“, istakao je Jeljcin, obećavši da će on nastaviti politiku prethodnika za razvoj demokratije i ekonomije i proširiti kontakte Rusije.

“On ima energiju i um da uspe“, naveo je Jeljcin.

Jeljcin je imenovao Putina za v. d. premijera 9. avgusta 1999. godine, nazvavši ga istog dana svojim naslednikom. Državna duma Rusije 16. avgusta je potvrdila Putina na mestu šefa Vlade.

Jeljcin je 31. decembra objavio da podnosi ostavku, nakon čega je Putin postao vršilac dužnosti predsednika. 26. marta Putin je pobedio na izborima u prvom krugu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.