Objavljene izjave zaštićenih svedoka: Bradonje osumnjičene za ubistvo Ivanovića

Izvor: B92, 11.Dec.2019, 13:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Objavljene izjave zaštićenih svedoka: "Bradonje" osumnjičene za ubistvo Ivanovića

Priština -- Mediji drugi dan objavljuju delove navodne optužnice u slučaju ubistva Olivera Ivanovića, dok advokati optuženih tvrde da im one još nisu dostavljene.

Prištinska Gazeta ekspres u tekstu pod naslovom „Grupa iz podzemlja ‘Bradonje’ osumnjičena za egzekuciju Ivanovića“ navodi delove navodnih svedočenja zaštićenih svedoka koje sadrži navodna optužnica.

Imena i prezimena koja sadrži izvorni tekst prištinskog portala predstavljena su inicijalima, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << osim Olivera Ivanovića.

Prema pisanju Gazete, postoji četiri svedoka (A1, D, B1 i B3), dok postoji „više od 25 svedoka i stotine drugih dokaza koje je obuhvatila istraga ovog slučaja“.

Prema pisanju tog lista, jedan od zaštićenih svedoka navodno je rekao da je auto sa „crnim staklima“, bio isti auto koji je tri dana pre ubistva Ivanovića bio u blizini mesta na kojem je pronađeno zapaljeno vozilo.

Izjavio je i da je u noći pre ubistva na mestu gde je Ivanović ubijen zapazio tri osobe, dve u uniformi Kosovske policije i jednu osobu u civilnoj odeći. Prema navodima svedoka, osoba u civilnoj odeći (visok, ćelav, sa ručnom torbom na ramenu i tetovažom na levoj ruci) izašla je iz policijskog automobila i pričala naglas sa policijskim službenicima na srpskom.

Gazeta je objavila i nov detalj - da zaštićeni svedok „sumnja u to da je Olivera Ivanovića možda ubila ista osoba koja je ubila I. R.“. Ovaj svedok navodno je dalje dodao da je M. R. imao podršku „grupe bradonja od kojih su se sve starešine policije u regionu Severne Mitrovice plašile“.

U daljem prenošenju tvrdnji zaštićenog svedoka koje sadrži navodna optužnica, Gazeta objavljuje da su službenici operative regiona Sever, Ž. B. i M. R., „delovali po direktivama BIA“, te da su se saglasili da „sakriju materijalne dokaze u vezi sa ubistvom, a posebno video snimke nadzornih kamera, ne samo sa lica mesta, već i iz drugih delova grada kuda je sumnjiva opel astra iz koje je i izvršeno ubistvo navodno prolazila“.

Inače, opel astra je na Kosovo, prema navodima svedoka, ušla preko prelaza Blace, kapija 13, dok je kontrolu nad nadzornim kamerama u Kosovskoj Mitrovici imao M. R.

Konačno, samo ubistvo, prema izjavama zaštićenih svedoka, kako piše Gazeta ekspres, „izvršila je kriminalna grupa ‘Bradonje'“, dok je sam Ivanović za života, prema rečima jednog od navodnih zaštićenih svedoka, navodno potvrdio da je bio ugrožen od ove grupe.

„Ivanović je rekao da su on i svi njegovi saradnici ugroženi od strane M. R. i njegove grupe i da je bio uvek uplašen da će biti ubijen od strane M. R. i njegove grupe“, Gazeta citira navodne reči zaštićenog svedoka iz navodne optužnice.

Na samom kraju optužnice od 48 strana, kako Gazeta tvrdi, kosovsko tužilaštvo je navodno zaključilo da je ubistvo Ivanovića „možda izvršeno iz političkih razloga“, a da ga je „počinila kriminalna organizovana grupa pod vođstvom M. R., koji je neko vreme delovao sa ovom grupom, kao i drugim grupama, poput ‘bradonja’ koji su uglavnom dolazili iz grada u Srbiji – Ćuprije. Članovi ove grupe su takođe bili i fizičko obezbeđenje M. R.

Mahmut Haljimi, advokat jednog od optuženih, u izjavi za KoSSev navodi da mu je, još u petak u petak obećano, da će mu optužnica biti dostavljena mejlom, ali da to toga još nije došlo.

Komentarišući to što je tekst optužnice najpre dospeo do medija, dok još uvek nije dostavljen odbrani, Haljimi kaže da ovo nije prvi put da se takve stvari događaju.

„Mada bi prvo trebalo nama da se preda, a posle medijima. Ali još jedna dobra stvar je da mi (advokati odbrane) po zakonima nemamo pravo da damo optužnicu nikome pa ni medjima, pa su nas često optuživali da smo navodno mi dostavili njima. Međutim, sad izgleda da su promenili praksu, pa prvo daju medijima, pa nama, da ne mogu da nas optuže."

Advokat Nedeljka Spasojevića, Faruk Korenica, takođe je potvrdio da ni njemu nije dostavljen tekst optužnice.

„Ovde ništa nije kako valja, umesto prvo advokatima da se da, da se uruče spisi predmeta. Da mi budemo u toku… Znači sve se ovo radi radi publiciteta nečijeg“, poručio je Korenica.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.