Objavljena fotografija praistorijskog morskog čudovišta: Predator je živeo pre 240 miliona godina (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Okt.2020, 15:37

Objavljena fotografija praistorijskog morskog čudovišta: Predator je živeo pre 240 miliona godina (FOTO)

Morski gmaz sa velikim zubima je u telu je imao podvodni plovak zbog kojeg je mogao da vreba ribu na dnu plićaka

Bizarno stvorenje tada je živelo poput današnje foke - hvatajući hranu u vodi, ali izlazilo je na obalu i obitavalo po stenama i plažama.

Morski gmaz s velikim zubima koji je lutao okeanima pre 240 miliona godina u telu je imao podvodni plovak zbog kojeg je mogao da vreba ribu na dnu plićaka.

Naučnici kažu da je dvonožno stvorenje koristilo >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << kratki, ravan rep za ravnotežu dok je vrebalo u dnu plićaka - jedući ribu oštrim zubima.

New species! This nothosaur, a mid-Triassic marine reptile from southwest China, was described by a team led by @museumofnature scientist Dr. Xiao-Chun Wu. The well-preserved fossil has a short and flat tail, suggesting that it moved slowly in the water. https://t.co/Ksde2Ri9cp pic.twitter.com/Bp9zeXrAjc

— Museum of Nature (@MuseumofNature) October 29, 2020

Gmaz je imao i izvrstan sluh - kako bi izbegao divovska morska čudovišta koja traže ukusan zalogaj. Pripadao je grupi trijaskih životinja nazvanih notosauri koji su imali duge vratove - i obično još duži rep koji se koristio za pogon.

Scientists have discovered a new lizard-like species that lurked in shallow water to pick off its prey — with the help of a short, flat tail used as a float https://t.co/txpPp26xch

— CNN (@CNN) October 29, 2020

- Naša analiza dva dobro očuvana kostura otkriva gmaza sa širokim, gusto koštanim telom i vrlo kratkim, spljoštenim repom. Fosilizirane kosti otkrivene su u dva kamenoloma na jugozapadu Kine -rekao je vodeći autor dr King-Hua Šang, iz Kineske akademije nauka u Pekingu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.