Objavljen spisak 130 korisnika sredstava iz oportuniteta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Maj.2018, 17:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Objavljen spisak 130 korisnika sredstava iz oportuniteta

Ministarstvo pravde objavilo je na svom sajtu spisak od 130 korisnika sredstava prikupljenih na osnovu oportuniteta, odnosno odlaganja krivičnog gonjenja, u iznosu od ukupno 445 miliona dinara.

Novčana sredstva su dobili korisnici koji su prijavili projekte čijom realizacijom će biti obnovljena infrastruktura škola i vrtića, nabavljena školska oprema, kao i nedostajuća sanitetska vozila i medicinska oprema, poboljšani kapaciteti ustanova kulture i ustanova socijalne zaštite >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i pružena podrška osobama sa invaliditetom, saopšteno je iz Ministarstva pravde.

Nakon detaljnog razmatranja svih pristiglih projekata, Predlog za raspodelu sredstava donela je Komisija Ministarstva pravde sačinjena od predstavnika relevantnih institucija - tužilaštva, ministarstava zdravlja, prosvete, kulture, rada i pravde, a njega je juče usvojila Vlada Srbije.

Na ovom, trećem po redu, konkursu za dodelu sredstava po osnovu oportuniteta, bilo je prijavljeno 1.336 projekata.

U prethodna dva konkursa, Ministarstvo pravde ukupno je dodelilo 703.018.000 dinara za 165 korisnika, među kojima su mahom bile škole, centri za socijalni rad, domovi zdravlja, bolnice, domovi za stare, gerontološki centri, sigurne kuće, ustanove kulture, manastiri...

Oportunitet - koji je propisan Zakonom o krivičnom postupku, predstavlja institut odlaganja krivičnog gonjenja za određena krivična dela za koje je propisana novčana kazna ili kazna zatvora do pet godina.

Do 2014. godine tužioci su imali diskreciono pravo da sredstva od oportuniteta usmeravaju u dobrotvorne svrhe po ličnog proceni, ali kako je to otvaralo prostor mogućoj korupciji, a nije postojala ni zakonom propisana kontrola trošenja tih sredstava, Ministarstvo pravde je 2014. godine iniciralo izmene ZKP-a po kojima se sva sredstva od oportuniteta "slivaju" na jedan račun.

Zatim raspisuje javni konkurs za dodelu sredstava, a prijavljeni projekti moraju biti od javnog interesa.

Ova izmena ZKP predstavlja jednu od ispunjenih mera iz Akcionog plana za sprovođenje Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije, navodi se u saopštenju i napominje da se takođe sprovodi stroga kontrolu trošenja dodeljenih sredstava.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Ministarstvo pravde: Novac od oportuniteta dobilo 130 korisnika

Izvor: NoviMagazin.rs, 18.Maj.2018

Ministarstvo pravde danas saopštilo je danas da će 445 miliona dinara prikupljenih po osnovu odlaganja krivičnog gonjenja – oportuniteta, u slučajevima za koje je predviđena novčana kazna ili zatvor do pet godina, biti raspoređeni na 130 korisnika...Novac su dobili projekti kojima će biti obnovljena...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.