Izvor: Nezavisne Novine, 17.Maj.2018, 08:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obistinili se strahovi: Vulkan na Havajima izbacuje "projektile"

HAVAJI - Počelo da se ostvaruje ono na šta su geolozi upozoravali - vulkan na Havajima ispalio "projektile" veličine mikrotalasne rerne.

Ukoliko se predviđanja stručnjaka obistine, vulkan Kilauea, koji izbacuje lavu već više od 10 dana, ući će u fazu eksplozivnih erupcija kojima će izbaciti i ogromnu količinu pepela i kamenja u vazduh.

Kako navodi Reuters, razmjere takve erupcije ne pamte se još od prošlog vijeka.

Zbog skoro dvonedjeljne aktivnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << havajskog vulkana, brojnim letovima je zabranjeno da se približavaju opasnoj zoni oko vulkana jer postoji velika opasnost da pepeo uđe u letjelice i ošteti ih.

"Očekuje se još eksplozija i one će biti sve snažnije", kažu iz Američkog geološkog instituta i objašnjavaju da bi takve vatrene lopte, teške i po nekoliko tona, u vazduh poslale i ogromnu količinu pepela i to do 6 km.

Ukoliko ase takav scenario obistini, dio oko vulkana koji je već prekriven sitnim česticama vulkanskog pijeska, biće bukvalno prekriven pepelom, a vazduh od količine vulkanskog smoga, dima i pepela neće moći ni da se udiše.

Uz to, zbog aktivnosti vulkana, Havaje konstantno tresu jaki zemljotresi.

(B92)

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.