Obeleženo 110 godina vojne infektologije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Nov.2019, 19:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeleženo 110 godina vojne infektologije

Jubilarnih 110 godina vojne infektologije i Klinike za infektivne i tropske bolesti Vojnomedicinske akademije obeleženo je danas svečanim skupom u amfiteatru VMA. Načelnik VMA pukovnik prof. dr Miroslav Vukosavljević, čestitajući praznik, rekao je da se 110 godina Klinike obeležava u znaku i drugih jubileja - 180 godina vojnog zdravstva i 175 godina VMA.

Brojne generacije borile su se sa iskustvima iz ratova, ujedno razvijale nove metode dijagnostike i lečenja, a kadar se >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kontinuirano usavršavao u zemlji i svetu, istakao je Vukosavljević na skupu kome je prisustvovao i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović.

Vukosavljević je naglasio, kaže se u saopštenju, da se vojni infektolozi u svakodnevnoj praksi susreću sa različitim infekcijama i da su članovi multidisciplinarnog pristupa u lečenju brojnih oboljenja, po čemu je VMA prepoznata i van granica naše zemlje.

Načelnik Klinike za infektivne i tropske bolesti VMA pukovnik prof. dr Dragan Mikić istakao je da je infektologija na svetskom nivou u poslednje tri decenije doživela veliki napredak.

Stvaranje novog profila vrhunski edukovanih infektologa u dovoljnom broju, spremnih da se bezrezervno bave strukom i naukom, uvek je dobitna kombinacija, naglasio je Mikić, ukazujući na buduću orijentaciju u razvoju vojne infektologije.

Jubilej je obeležen i promocijom knjige "110 godina vojne infektologije i Klinike za infektivne i tropske bolesti VMA”, koju je nedavno objavio Medija centar "Odbrana”.

U njoj su pored kliničkog rada i uspeha u lečenju, predstavljene aktivnosti nastavnika Medicinskog fakulteta VMA sa Klinike, iskustva infektologa u okviru medicinskog kontingenta Vojske Srbije u multinacionalnim operacijama, a date su i biografije 15 šefova Odeljenja, odnosno Klinike za zarazne bolesti, koliko ih je bilo od 1909. godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Obeleženo 110 godina vojne infektologije na VMA

Izvor: Danas, 19.Nov.2019

Jubilarnih 110 godina vojne infektologije i Кlinike za infektivne i tropske bolesti Vojnomedicinske akademije (VMA) obeleženo je danas svečanim skupom u amfiteatru VMA.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.