Obeležena 21. godišnjica otmice srpskih civila u Orahovcu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Jul.2019, 15:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležena 21. godišnjica otmice srpskih civila u Orahovcu

Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji obeležilo je danas 21. godišnjicu otmice više od 35 srpskih civila u selima Retimlje i Opteruša, u opštini Orahovac, od pripadnika tzv. Oslobodilačke vojske Kosova.

I posle dve decenije, porodice žrtava nisu dočekale pravdu, a ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić kaže da Srbija nikada neće zaboraviti na zločine koji su počinili albanski teroristi, kao i da će država insistirati >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na pronalaženju počinilaca tih zločina.

"U aktuelnom političkom trenutku, evidentno je da Srbija čini sve da se pitanje KiM razreši kroz kompromis koji ne može da bude da jedna strana u dijalogu, koga nažalost trenutno nema, dobije sve, a druga ne dobije ništa", podvukao je Ružić na obeležavanju godišnjice u Spomen sobi.

Kaže da državno rukovodstvo predano radi svih ovih godina ne samo na implementaciji Briselskog sporazuma, nego i na tome da, ističe, pitanje KiM vrate na pijedestal interesovanja u međunarodnoj političko areni.

"Pre svega kod onih centara moći sa kojima se u prethodnom periodu možda i nismo razumeli, što ne suspenduje nama pravo, a njima obavezu da zajedničkim snagama pokušamo da dođemo do istorijskog kompromisa kako bi se odnosi Srba, Crnogoraca, Goranaca, Albanaca doveli u jedan normalan nivo komunikacije", rekao je Ružić.

Podvukao je da nijedan zločin ni na KiM, kao i na prostorima bivše Jugoslavije ne sme biti zaboravljen, dodajući da država ne sme i neće dozvoliti da se na pijedestal "podižu neka stratišta, a zaboravljaju srpske žrtve".

"Za Srbiju su sve žrtve iste, nemaju bilo kakav nacionalni prizvuk, ali je važno i da se naše žrtve poštuju i da se ovi oteti civili ne zaborave i država mora da istraje u tome da se žrtve nađu i da se počinioci sankcionišu", naglasio je Ružić.

Obeležavanju je prisustvovao i predsednik Komisije za nestala lica Veljko Odalović koji je kazao da su letnji meseci 1998. i 1999. godine bili meseci stradanja i najvećih žrtava srpskog stanovništva zbog toga što su, navodi, bili Srbi i ostali na svojim ognjištima.

"Niko za te zločine nije odgovarao i to je ono što posebno boli i vređa. To je ono u čemu mi moramo da istrajemo i u našim zahtevima ka pravdi i sankcionisanju zločinaca žrtava. Mi znamo ko je te zločine počinio, nisu oni neko ko se tada krio niti se krije danas", rekao je Odalović.

Ističe da nijedan sud do sada - Umnikov, Euleksov, privremenih institucija u Prištini, Haški tribunal nije dao nijedan odgovor za nestale i ubijene žrtve.

"Nadam se da će Specijalno tužilaštvo u Hagu, gde se vode i ovih tridesetak pozvanih pripadnika takozvane OVK na razgovore i svedočenja, dati neke rezultate. Takođe, insistirali smo da jedan od predmeta koji moraju da otvore jesu zločini u opštini Orahovac", naveo je Odalović.

Kaže da treba pomoći i kosovskom društvu i "skinuti" sa kosovskih funkcija zločince i koji, kako navodi, i dalje nesmetano rade ono što su radili i 1998. i 1999. godine.

Odalović je naglasio da se još uvek traga za 570 nestalih Srba i nealbanaca, dodajući da Komisija traži i nestale kosovske albance jer je to civilizacijska i humanitarna obaveza.

Predsednik Udruženja Sima Spasić rekao je da porodice kosmetskih žrtava neće dozvoliti da se zločinci Haradinaj, Ljimaj, Tači i Veselji nazivaju "gospodom" i "liderima Albanaca", jer su oni, ističe, ratni zločinci.

"Mi imamo pravo da tražimo pravdu, ako neko misli da ćemo mi samo da ćutimo i svake godine samo da obeležavamo zločine, a da ne tražimo pravdu i odgovornost onda smo mi nemoćni. Hoćemo dogovor sa Albancima, ali ne mogu teroristi i zločinci da predstavljaju Albance, verujem da bismo sa poštenim Albancima postigli dogovor za nekoliko dana", rekao je Spasić.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Obeležena godišnjica stradanja Srba i Roma u Orahovcu

Izvor: RTS, 18.Jul.2019

U Velikoj Hoči ali i u Beogradu, obeležena je godišnjica stradanje Srba i Roma, koji su u julu 1998. godine oteti u Opštini Orahovac. Za mnoge od njih smatra se da su nestali. Raseljeni Srbi iz te sredine o povratku gotovo da ne razmišljaju, jer uslovi za to ne postoje. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.