Obeležavanju prisustvovali i preživeli logoraši iz Jasenovca

Izvor: B92, 04.Avg.2021, 22:19

Obeležavanju prisustvovali i preživeli logoraši iz Jasenovca

Obeležavanju Dana sećanja na stradale i proterane Srbi iz Hrvatske, prisustvovalo je petoro preživelih bivših logoraša iz Jasenovca, koji su tada bili deca.

Tako su se na binu popeli Jelena Buhač Radojičić čija sudbina je poslužila za kreiranje filmskog lika Dare iz Jasenovca, zatim Slavko Miljanović, Smilja Tišma, Milinko Čekić i Gojko Rončević.

Na velikom ekranu prikazan je kratak film o genocidu u NDH nad Srbima i njihovom pokrštavanju, a potom i svedočenja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << preživelih iz akcije proterivanja Srba 1995. nazvane "Oluja".

Tokom tog svedočenja Srba o ubijanju, torturi i progonu puštan je deo govora bivšeg hrvatskog predsednika Franje Tuđmana sa sastanka na kome je pripremana "Oluja" u kome on između ostalog kaže -"Srbe treba tako snažno udariti, da oni prektično nestanu".

U umetničkom delu progtama nastupili su muzičari Slobodan Trkulja i Divna Ljubojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Obilježavanju u Busijama prisustvovali i preživjeli logoraši iz Jasenovca

Izvor: Nezavisne Novine, 04.Avg.2021

BUSIJE - Večerašnjem obilježavanju Dana sjećanja na stradale i protjerane Srbe iz Hrvatske, prisustvovalo je petoro preživjelih bivših logoraša iz Jasenovca, koji su u to vrijeme bili djeca.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.