Obeležavanje bitke na Tekijama kod Petrovaradina

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Avg.2021, 19:02

Obeležavanje bitke na Tekijama kod Petrovaradina

Bitka kod Petrovaradina jedna od najvećih bitaka na ovim prostorima, predstavlja sukob između dve vere i dve civilizacije, koji je odredio sudbinu tadašnje srednje Evrope.

Početkom avgusta 1716. godine sukobile su se Habzburška monarhija i Osmansko carstvo, a obeležavanjem te bitke obeležava se pobeda hrišćanstva nad islamom i početak ekonomskog i društvenog razvoja ovog dela Vojvodine.

Zvuk sukobljenih topova, pešadije i konjice odzvanjao je u zoru tog petog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << avgusta 1716. godine ispod zidina Petrovaradinske tvrđave. Veliki vezir Damad Ali-paša na čelu Osmanlija u pohodu na teritorije izgubljene Karlovačkim mirom napao je vojsku Habzburške monarhije, koju je predvodio jedan od sedam najvećih vojskovođa ikada, princ Eugen Savojski.

"Jedna od najvećih bitaka ikada Evrope. Bitka koja odlučila tok istorije i to po broju učesnika u toj bici. Sa turske strane kažu da je bilo blizu 200 hiljada sa austrijske, evropske hrišćanske strane pod vođstvom princa Eugena Savojskog učestvovalo je negde oko 80 hiljada", rekao je Petar Mudri, predsednik asocijacije Vezirac"1716".

Iako su Osmanlije bile daleko brojnije, iskustvo i disciplina bili su na strani austrijske vojske koja je, uz pomoć srpskih šajkaša, prešla Dunav i iznenadila neprijatelja. Razne legende tvrde i da su čuda bila ta koja su donela pobedu monarhiji.

Na mestu bitke podignuta je rimokatolička crkva posvećena Snežnoj Gospi, zaštitnici vojnika Habzburške monarhije koja je prema legendi donela sneg u avgustu za koji turska vojska nije bila spremna. Na vrhu crkve nalazi se polumesec, a iznad njega krst koji svedoči o tadašnjoj pobedi hrišćantva nad islamom.

Unutar crkve na Tekijama, kako je drugačije nazivaju, nalazi se ikona Device Marije koja se prema predanju javila u san Savojskom, navodeći ga da izjutra napadne Osmanlije kako ga ne bi opkolile.

Svakog petog avgusta se ispred tog svetilišta može pronaći veliki broj vernika koji slave dan Snežne Gospe, ali ujedno i dan najvećeg hodočašća.

O habzburškoj pobedi svedoči i podignut spomenik na Vezircu na kojem je ranjen, a ubrzo nakon toga u Sremskim Karlovcima i umro, Damad Ali-paša. 15. godinu zaredom asocijacija Vezirac "1716" baš na tom mestu obeležava značaj bitke, a ove godine imaju i specijalne goste.

"Po prvi put ne samo sad nego uopšte u istoriji cele Srbije dolazi nam Grof Karl Kederhulder koji je direktni naslednik, pra pra pra pra unuk grofa Andreasa, fedmaršala austrijske vojske u doba Karla VI koji je učestvovao u bici što je zaista fantastično. I on je prvi koji je odneo vest o pobedi u Beč Karlu VI", rekao je Petar Mudri, predsednik asocijacije Vezirac "1716".

Na komemoraciji u četvrtak u 11.30 časova vence će položiti i ambasadori iz Turske, Austrije i Mađarske.

Bitka kod Petrovaradina odredila je sudbinu centralne Evrope, s obzirom na to da Turci nikada nakon nje nisu krenuli u pohod na Beč, a tvrđava i kasnije sam Novi Sad počeli su vojno, ekonomski i društveno da cvetaju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.