Obeležava se 23 godine od masakra u Varvarinu: Most gađan na Svetu Trojicu, jedan udar im nije bio dovoljan, izveli i drugi

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Maj.2022, 07:29

Obeležava se 23 godine od masakra u Varvarinu: Most gađan na Svetu Trojicu, jedan udar im nije bio dovoljan, izveli i drugi

Vazdušni napad na most izvršen je na pravoslavni praznik i pijačni dan, kada se u blizini mosta nalazilo preko 1.000 ljudi

Kao i svake godine, i ove će, povodom 23. godišnjice bombardovanja mosta i masakra nad nedužnim civilima u Varvarinu, ova Opština će ovaj najtužniji dan u svojoj istoriji obeležiti komemorativnim skupom u čast poginulih i poslati poruku da ni za jednu ranu i žrtvu nema zaborava.

Masakr se dogodio na današnji dan 1999. godine, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << tačno u 13.35 sat. Toga dana avioni bombarderi NATO-a, bombardovali su u dva navrata most u Varvarinu kada je poginulo deset a povređeno 30 civila.

Vazdušni napad na most izvršen je na pravoslavni praznik Svetu Trojicu i pijačni dan, kada se u blizini mosta nalazilo preko 1.000 ljudi.

U prvom napadu koji je otpočeo oko 13.25 sati most je pogođen sa dve rakete. Kao posledica pogodaka raketama, most je odvojen od srednjeg nosača, sa gradske strane srušen je u reku, dok je drugi kraj skliznuo na uzvišenu obalu, tako da je na kraju deo dug oko 100 metara visio pod jakim uglom srušen u Moravi.

U prvom napadu život su izgubile tri osobe, a najmanje pet osoba je povređeno.

Iako je most već bio srušen, avioni NATO-a su se, tri do šest minuta kasnije vratili i izvršili drugi napad ispalivši još dve rakete koje su usmrtile sedam i teško povredile još dvanaest civila koji su u međuvremenu došli kako bi pomogli povređenima u prvom napadu. Tela većine ubijenih bila su raskomadana.

Među ubijenim civilima bila je i šesnaestogdišnja Sanja Milenković, učenica Matematičke gimnazije u Beogradu. Sanja je prethodne godine bila đak generacije u varvarinskoj osnovnoj školi, a prema nekim tvrdnjama i najuspešniji učenik u istoriji ovog grada.

U Srbiji se ovaj napad smatra zločinom protiv nedužnih civila, koji je NATO avijacija namerno izvšila.

Sredstvima Srba iz Švajcarske, preko Fonda dijaspora za maticu, od jula do novembra 1999. godine na mestu gde se nalazio most koji je razoren, izgrađen je novi dvostruko širi most, a pored mosta spomenik žrtvama.

Svakog 30. maja ovde se održava pomen žrtvama.

Tako će biti i ove godine.

Centralno dešavanje povodom 23. godišnjice stradanja civila u zločinu počinjenom od strane NATO alijanse, kojem će prethoditi Sveta liturgija i parastos žrtvama u crkvi Uspenja Presvete Bogorodice u Varvarinu biće održano danas, pored spomen obeležja žrtvama masakra u Varvarinu kod mosta na obali Velike Morave, tačno u podne, gde će biti održan pomen žrtvama.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Obeležena godišnjica bombardovanja mosta kod Varvarina

Izvor: RTS, 30.Maj.2022

Na današnji dan, pre 23 godine, NATO avijacija je u dva navrata bombardovala most preko Velike Morave kod Varvarina. Poginulo je desetoro, a ranjeno tridesetoro ljudi. . Bila je nedelja, pijačni dan. U blizini Varvarinskog mosta nalazilo se oko hiljadu ljudi. Za manje od...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.