OVO TREBA DA ZNATE: Kako da donirate krvnu plazmu i pomognete obolelim od kovida 19

Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Sep.2020, 15:13

OVO TREBA DA ZNATE: Kako da donirate krvnu plazmu i pomognete obolelim od kovida 19

Pod sloganom "Pobedio si kovid 19, doniraj plazmu i spasi nekome život" u Srbiji se od aprila, kada su zabeleženi prvi izlečeni pacijenti od koronavirusa, vodi nacionalna kampanja. Pored plazme, postoji potreba i za davaocima krvi – 300 do 350 dnevno.

Krvna plazma i antitela mogu koriste se kao deo terapije kod teško obolelih od kovida 19. Sve je više onih koji su se oporavili od kovida 19 žele da doniraju plazmu, a građani to mogu da učine dve ustanove u Srbiji – Institutu >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << za transfuziju krvi u Beogradu i Zavodu za transfuziju krvi Vojvodine u Novom Sadu.

Gordana Antuljeskov iz Instituta za transfuziju krvi Srbije kaže da je najpre potrebno da se zainteresovani građani jave na telefon 19819, gde će dobiti inofrmacije da li mogu donirati krvnu plazmu.

"Ukoliko su se opravili od kovida 19 i utvrdi se da imaju dovoljno antitela već narednog dana zakazuje se procedura uzimanja krvne plazme uz pomoć separatora", objašnjava Antuljeskovljeva.

Prema njenim rečima, ta procedura traje nešto duže od davanja krvi, oko sat vremena. Građani tu proceduru mogu da ponove dva do tri puta.

Anuljeskovljeva kaže da je dosad plazmu doniralo oko hiljadu građana.

Starosna dob potencijalnih donatora

"Uslov za doniranje plazme je da moraju imaati najmanje 18, a najviše 60 godina, kao i da im telesna masa nije manja od 60 kilograma", dodaje Antuljeskovljeva.

Kako je istakla, zalihe krvi od početka pandemije kreću se od minimuma do nekog normalnog nivoa.

"Sa povratkom đaka u škole i završetkom godišnjih odmora kao i prelaskom u normalan rad mnogih bolnica biće i povećane potrebe za krvlju", naglašava Antuljeskovoljeva.

Iz Instituta apeluju na građane svih krvnih grupa da dođu i daju krv u nekoj od zdravstvenih ustanova od Subotice do Užica i Niša.

"Zaliha krvi za kovid bolnice trenutno ima za dva dana, ali pošto su mnoge operacije zbog pandemije bile na čekanju potrebe će biti veće, ukazala je Gordana Antuljeskov i dodala da je potrebno da 300 do 350 građana svakodnevno da krv.

"Nijedan hirurg neće ući u salu ako nema dovoljne zaliha krvi za operaciju. One se mogu kretati od dve do čak 40 jedinica krvi", kaže Antuljeskovljeva.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.