OVO SU NAJČEŠĆI SIMPTOMI KOJI IZAZIVAJU PROBLEME NAKON KOVIDA: Neki od njih mogu dovesti i do SRČANOG UDARA

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Feb.2022, 08:30

OVO SU NAJČEŠĆI SIMPTOMI KOJI IZAZIVAJU PROBLEME NAKON KOVIDA: Neki od njih mogu dovesti i do SRČANOG UDARA

Komplikacije mogu da se odnose i na kasnije manifestacije i izazovu srčani udar.

Prof. dr Arsen Ristić, načelnik Odeljenja za srčanu insuficijenciju i pomoćnik direktora Klinike za kardiologiju KCS, pričao je u Jutarnjem progamu o srčanim problemima i simptomima koji su razlog za uzbunu nakon preležanog kovida.

Podaci pokazuju da će 20 do 50 odsto pacijenata koji su preležali koronu imati upalu srčanog mišića, a simptomi koji su znak za alarm su pojačano >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << zamaranje, gušenje, lošija tolerancija na napor, oticanje nogu ili nemogućnost da se leži na ravnoj površini, a da disanje ne bude kompromitovano.

Komplikacije mogu da se odnose i na kasnije manifestacije i izazovu srčani udar!

- Posebno nas brine u kovidu i gde se posebna pažnja obraća su komplikacije nastale vezane za stvaranje krvnih ugrušaka u plućnoj cirkulaciji, za plućnu emboliju posle čega može da nastane plućna hipertenzija - ukazuje Ristić.

Težina komplikacije zavisi od soja koji ste imali - omikron daje nešto blaže kardiovaskularne probleme, i nešto ređe izaziva upalu pluća. Ali vakcinacija je garancija da komplikacija neće biti.

- Kombinacija upale pluća sa upalom srčanog mišića je posebno rizična za bolesnike. Kada ste vakcinisani, rizik da se pojavi upala srčanog mišića u kovidu je svega 11 na sto hiljada bolesnika, što je nedavno objavljeno na populaciji obolelih u Izraelu - kaže Arsić.

Na pitanje koji su simptomi ukazuju na to da se hitno moramo javiti lekaru, Arsić kaže da pacijenti koji već imaju srčanu slabost treba da se jave kada se smanji tolerancija na napor, jave bolovi u grudima, zamaranje, oticanje nogu, pogotovo ukoliko dobiju više od tri kilograma u težini u roku od nedelju dana.

- Savetujemo našim pacijentima da se redovno mere jednom nedeljno, da svakog drugog ili trećeg dana provere pritisak i puls. Svake nagle promene, pogotovo gubici svesti su nešto što bi bolesnika trebalo da dovede ranije na kontrolni pregled, nego što bi inače došao ili u hitne službe - kaže doktor.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.