OVO NIKO NIJE OČEKIVAO: Iran i SAD otopljavaju odnose, humani gest okorelih protivnika

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Jun.2020, 14:03

OVO NIKO NIJE OČEKIVAO: Iran i SAD otopljavaju odnose, humani gest okorelih protivnika

Iznenadni gest dobre volje

Teheran i Vašington obavili su novu razmenu zatvorenika u okviru koje je Madžidu Taheriju, američkom lekaru iranskog porekla, dozvoljeno da otputuje u Iran, dok se Majkl Vajt, vojni veteran američke mornarice iz Irana vratio u Sjedinjene Američke Države.

Taheri, koji je u zatvoru u SAD bio 16 meseci zbog navodnog kršenja američkih sankcija prema Iranu, oslobođen je prošle sedmice, kada je Iran na slobodu pustio Vajta, prethodno osuđenog >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << na 13 godina zatvora zbog uvreda na račun iranskog vrhovnog vođe i objavljivanja privatnih informacija. Vajt tvrdi da je tokom boravka u Iranu zaražen korona virusom.

Taheri, koji se, po rečima njegovog advokata, pred sudom izjasnio da je kriv za kršenje američkih sankcija, namerava da se vrati u SAD i tvrdi da je osuđen zbog toga što je u Iran slao materijal kako bi pomogao grupi istraživača koja se bavi razvojem vakcina. U današnjoj izjavi, datoj po dolasku u Teheran, on je rekao da je nepravedno i lažno optužen. Ministarstvo spoljnih poslova Švajcarske, koje je potvrdilo da je posredovalo u razmeni, koju je nazvalo "humanitarnim gestom", saopštilo je da je spremno da pruži dalju pomoć.

Reč je o blagom otopljavaju u odnosima između Irana i SAD, koji su u decembru već izvršili razmenu dvojice zatvorenika, a prošle sedmice se u Iran vratio jedan naučnik iz te zemlje koji je u novembru oslobođen optužnice koju su protiv njega podigli američki federalni organi.

On je u aprilu bio pozitivan na testu na korona virus, a američke vlasti tada su saopštile da će biti deportovan pošto mu bude ukazana medicinska nega.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.