OVO NE SME DA POSTOJI U 21. VEKU! Svake godine se održava festival od kom se LJUBITELJIMA ŽIVOTINJA OKREĆE ŽELUDAC!

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Feb.2022, 08:18

"OVO NE SME DA POSTOJI U 21. VEKU!" Svake godine se održava festival od kom se LJUBITELJIMA ŽIVOTINJA OKREĆE ŽELUDAC!

Meštani veruju da skakanje kroz vatru štiti životinje od bolesti tokom cele godine.

Svakog 17. januara, stanovnici San Bartolome de Pinaresa u Španiji poslavljaju Svetog Antonija Abada jašući konje, magarce i mazge, tako da životinje moraju da prolaze kroz vatru, odnosno veliku gomilu zapaljenog granja i drva.

Las Luminarijas, kako je nazivaju, je tradicija skakanja preko plamena i datira 500 godina unazad, međutim, stanovnici ovog španskog mesta je još uvek >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << proslavljaju. Danima uoči svečanosti meštani prikupljaju granje koje pronađu i kada padne mrak, uoči Svetog Antonija, sve ih zapale. Jahači dovode svoje konje i “teraju” ih da preskaču vatru, uz zvuke bubnjeva i španskih gajdi, prenosi “Oditi sentral”.

- Ovo traje već nekoliko stotina godina. Da se životinje ne bi razbolele, stari sveštenici ih blagosiljaju - objasnio je jedan meštanin.

Aktivisti za prava životinja, sa druge strane, čini se da su prestali da se nadaju da će se išta promeniti, budući da u Španiji još postoje borbe bikova, Dani gusaka i slične tradicije koje nisu baš naklonjene životinjama.

- Nema logike da se životinje izlažu tolikom stresu. Ovo je nešto što pripada prošlom vremenu, a ne 21. Veku. Ne postoji sujeverje ili verovanje koje bi moglo da opravda toliku okrutnost prema životinjama - kaže Huan Ignjacio Kodina iz Opservatorije za prava i odbranu životinja.

Jahači pak tvrde da njihove životinje ostaju nepovređene tokom ovog festivala, zahvaljujući tome što im skraćuju grivu kako bi izbegli da se upali i napravi opekotine. Gradonačelnik San Bartolome de Pinaresa tvrdi da su veterinari pregledali životinje posle Las Luminarijasa i da nisu pronašli nijednu opekotinu.

Jedina stvar  u kojoj se i aktivisti i meštani slažu jeste da se poslednjih godina Las Luminarijas otrgao kontroli, pa se umesto malih žarišta, drva i granje dovozi kamionima, kako bi vatre bile veće i impresionirale posmatrače.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.