OVO JE NAJVEĆA JAVNA TAJNA U SRBIJI: Evo zašto lekari gotovo nikada nisu krivi za smrt pacijenta

Izvor: Telegraf.rs, 12.Okt.2016, 18:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OVO JE NAJVEĆA JAVNA TAJNA U SRBIJI: Evo zašto lekari gotovo nikada nisu krivi za smrt pacijenta

Smrt pacijenata zbog nesavesnog rada lekara je česta pojava u Srbiji, ljudi neadekvatnim lečenjem izgube život u rukama stručnjaka, a za to niko ne odgovara. Dosadašnja praksa pokazuje da se suđenja koja se vode protiv lekara i zdravstvenih ustanova odugovlače godinama, izrečene kazne budu minimalne, a naše pravosuđe je nemoćno da lošu praksu ispravi. 

- Najveći problem kada su u pitanju greške lekara koje se završe smrću pacijenta je u objektivnom veštačenju. Tokom >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << suđenja veliku ulogu imaju rezultati obdukcije i veštačenja koje rade upravo lekari. Opšte je poznato da oni jedni druge štite, po principu " vrana, vrani , oči ne vadi", pa rezultat veštačenja ne bude objektivan. Kada se uradi objektivno veštačenje, sve ostalo je forma  - rekao je za Telegraf advokat Toma Fila.

Da se kolege u zdravstvu međusobno štite i kada je u pitanju veštačenje javna je tajna u Srbiji. Pred međusobnom zaštitom kolega u zdravstvu, sudovima su vezane ruke, a jedini način da se kazni lekar je da se nađe direktna uzročno-posledična veza koja je dovela do smrti pacijenta.

Praksa u izricanju presude protiv nesavesnog rada lekara je često novčana odšteta koju porodici plaća ustanova u kojoj je zaposlen lekar koji se tereti,  suspenzija koja ide od jedne godine pa do trajnog isključenja iz posla, a u retkim slučajevima lekar dobija zatvorsku kaznu zbog smrti pacijenta.

Foto-ilustracija: Profimedia/Marka

Advokat Dušan Danković za Telegraf navodi da je nematerijalna kazna koja se izriče presudom, a koju dobija porodica dosta manja u odnosu na druge evropske zemlje, a dosadašnja praksa je pokazala da su zatvorske kazne za učinjen propust retke, i kreću se od 2-3 godine, i to zavisi od slučaja do slučaja.

Printksin: solidarnost.org.rs

- Ovakvi postupci traju predugo, gleda se da se situacija razvodni, slučajevi se vode decenijama. Nematerijalna odšteta koju kod nas dobije porodica ide od 300-500.000 dinara, dok u evropskim zemljama ta odšteta ide od 50.000 pa do 200.000 evra. To zavisi od ekonomske razvijenosti zemlje, ali i od pravosuđa. Veoma je bitno ostvariti to da izrečena presuda ima dejstvo, ali i da bude preventivna, da ima efekat na druge. Suđenja koja se vode zbog nemarnosti lekara treba da budu objektivna, da se rešavaju u kraćem roku, i to je sistemski problem koje treba da reši Ministarstvo pravde uz pomoć ostalih branši - rekao je advokat Danković koji se osvrnuo i na slučaj Radenka Nikodinovića (8) smatrajući ga tragedijom "par excellence" , sramotnom i tužnom.

Lekarska komora Srbije pokrenula je postupak pred Sudom časti kako bi se utvrdilo da li je bilo profesionalne odgovornosti lekara u lečenju dečaka iz Loznice, koji je preminuo posle preloma ruke, rekao je Tanjugu direktor LKS Milan Dinić.

(I.Lazić)

Nastavak na Telegraf.rs...






Povezane vesti

NAJVEĆA JAVNA TAJNA SRBIJE: Evo zašto lekari skoro nikada nisu krivi za smrt pacijenta

Izvor: Kurir, 12.Okt.2016

...Dosadašnja praksa pokazuje da se suđenja koja se vode protiv lekara i zdravstvenih ustanova odugovlače godinama, izrečene kazne budu minimalne, a naše pravosuđe je nemoćno da lošu praksu ispravi..- Najveći problem kada su u pitanju greške lekara koje se završe smrću pacijenta je u objektivnom...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.