ISTORIJSKI REZULTAT IZBORA U HERCEG NOVOM Dokaz da DPS nestaje sa političke scene

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Maj.2021, 08:04

"ISTORIJSKI REZULTAT IZBORA U HERCEG NOVOM" Dokaz da DPS nestaje sa političke scene

Birališta su otvorena danas rano ujutru, a zatvorena su u 20 časova

U Herceg Novom danas se održavaju lokalni izbori, a građani će glasati na 51 biračkom mestu, koja su otvorena jutros u sedam sati a zatvorena su u 20 sati.

Predsednik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić kazao je da koalicija okupljena oko te stranke u Herceg Novom osvojila deset mandata.

On je dodao da vlast ima osvojenih 80 odsto glasova a opozicija 20 odsto, ocjenjujući da je to istorijski >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << rezultat.

 Bečić je kazao da se desilo nekoliko istorijskih momenata.

- Naš politički subjekt je na istorijskom maksimumu, 80 prema 20 odsto je odnos vlasti naspram opozicije. To je najubjedljivija pobeda ne samo u Herceg Novom već u istoriji višepartizma. Istorijski je i što je i naša lista imala više glasova nego celokupna opozicija okupljena oko DPS-a. Džaba prljave kampanje i prljavi novci, pobedila je pristojnost, otmenost i rezultati. Pobedilo je pomirenje, pobedio je Herceg Novi - naveo je Bečić.

Bečić je kazao da nakon 100 odsto obrađenih rezultata "Ni lijevo ni desno, pravac Novi" ima oko 28 odsto podrške što je rast oko 40 odsto u odnosu na parlamentarne izbore.

- Imaćemo 10 odborničkih mandata. DPS i SD je u avgustu su imali 27 odsto a sada imaju 22 odsto što je kontinuitet ozbiljnog pada podrške, odnosno osam mandata. Koalicija "Za budućnost Novog" je imala u avgustu 44 odsto podrške a sada oko 19 odsto podrške odnosno sedam mandata. URA će imati dva mandata, Prava Crna Gora jedan mandat a Novska lista je osvojila 19 odsto odnosno sedam mandata.Obećali smo građanima da ćemo biti najjača izborna lista i smatram da je to dobro za Crnu Goru u celini, jer jača politika centra, čistine i moralne obnove Crna Gora - naveo je Bečić.

Nosilac liste, Stevan Katić kazao je da je Herceg Novi je zadao poslednji udarac DPS-u.

- Nakon izbora u Nikšiću mislili su da su napravili rezultat ali ovo je dokaz da DPS nestaje sa političke scene - naveo je Katić.

Na 76 odsto obrađanih glasova, prema projekciji koalicije "Ni lijevo, ni desno - pravac Novi" ova lista je osvojila nešto više od 28 posto glasova, dok je koalicija "Evropski tim za Herceg Novi" osvojio 21 odsto, "Za budućnost Herceg Novog" - 19 odsto, Novska lista 19 , URA - 7 odsto i Prava - 4 odsto.

To znači da na obrađenih 76 odsto glasova i projekcije Demokrata koalicija "Ni lijevo, ni desno, pravac Novi" će imati 10 odbornika, koalicija "Evropski tim za HN" -8, Novska lista i koalicija oko Demokratskog fronta po sedam, URA dva i koalicija oko Prave jedan.

- Ubedljivo smo najjača lista i mogu da proglasim pobjedu partija na vlasti u proporciji proporciji 80 naspram 20 odsto, za razliku od mog prethodnog obraćanja - kazala je Tamara Vujović.

- Izbori su protekli mirno, bez ikakvih nepravilnosti. Rezultati polako pristižu, ali je još rano za bilo kakvu prognozu - govori Ivan Otović sa liste Za budućnost Herceg Novog i Boke.

Birališta na izborima u Herceg Novom zatvorena su u 20 časova, saopšteno je iz OIK-a.

Demokratska Crna Gora saopštila je da je do 20 časova izlaznost 66,37 odsto ili 16.984 birača.

Izlaznost na lokalnim izborima 2017. godine do 20 časova iznosila je 66,95 odsto ili 16.689 birača.

Na lokalnim izborima u Herceg Novom do 19. sati i 30 minuta glasalo je 16.575 birača ili 64,77 odsto, saopšteno je iz OIK-a.

Iz OIK-a saopšteno je da izbori protiču mirno te dasu nepravilnosti bile tehničke prirode te da ne mogu uticati na regularnost izbora a da prigovora nije bilo.

Demokratska Crna Gora saopštila je da je do 19 časova izlaznost 63,31 odsto ili 16.200 birača.

Demokratska Crna Gora saopštila je da je do 18 časova izlaznost 58,70 odsto ili birača 15.021.

Izlaznost na lokalnim izborima 2017. godine do 18 časova iznosila je 58,31 odsto ili 14.534 birača.

 Analitički tim Prave Crne Gore u Herceg Novom saopštio je da je izlaznost u Herceg Novom do 17 časova 54,94 odsto.

Prema podacima Prave pravo glasa do 17 časova iskoristilo je 14.049 birača.

Analitički tim Prave Crne Gore u Herceg Novom saopštio je da je izlaznost u Herceg Novom do 16 časova 52,05 odsto.

Analitički tim Prave Crne Gore u Herceg Novom saopštio je da je izlaznost u Herceg Novom do 15 časova 47,8 odsto.

Demokratska Crna Gora saopštila je da je do 15 časova izlaznost 47,75 odsto ili 12.219 birača.

Izlaznost na lokalnim izborima 2017. godine do 15 časova iznosila je 45,2 odsto ili 11. 273 birača.

Prava Crna Gora saopštila je da je izlaznost u Herceg Novom do 13 časova 39,4 odsto.

Iz Demokratske Crne Gore naveli su da je do 13 sati glasalo 39,39 odsto, ili 10.081 birača.

Iz OIK-a su Agenciji MINA kazali da nisu zabeležene izborne nepravilnosti.

Predsednica Opštinske izborne komisije Mirjana Ivanović kazala je za TVCG da do 12 sati nisu imali prijavljenu nijednu nepravilnost. Naredni presek izlaznost će saopštiti u 13 sati.

Demokratska Crna Gora saopštila je da je do podne izlasnost 33,38 odsto.

Prema podacima te partije, do 12 časova je glasalo 8.542 birača.

Nosilac koalicije "Crno na bijelo – Može bokeški" Draško Rašković glasao je na Savini, prenosi Radio Jadran.

Predsednik Opštine Herceg Novi i nosilac liste "Ni lijevo, ni desno. Pravac Novi" Stevan Katić glasao je u Igalu, javlja Radio Jadran.

Prava Crna Gora saopštila je da je do 11 sati glasalo 25,08 odsto birača.

Iz Demokrata su naveli da je izlaznost do 11 sati 25,14 odsto, odnosno da su glasala 6.434 birača.

Podsećaju da je na lokalnim izborima 2017. do podne glasalo 29,58 odsto, odnosno 7.374 birača.

U Igalu je glasao i nosilac koalicije "Evropski tim za Herceg Novi" Predrag Dabović, javlja Radio Jadran.

Nosilac Novske liste Savo Marić glasao je u 11 sati u Igalu.

Na lokalnim izborima u Herceg Novom do deset sati glasalo je 17,36 odsto birača, saopšteno je iz Opštinske izborne komisije (OIK).

Predsednica OIK-a Mirjana Ivanović kazala je Agenciji MINA do sada nisu zabeležene izborne nepravilnosti.

Demokratska Crna Gora saopštila je da je do devet časova u Herceg Novom glasalo 9,34 odsto birača, odnosno njih 2.389.

Podsećaju da je na lokalnim izborima 2017. do devet časova izlasnost bila sedam odsto (1.744 birača).

☑❗ Na osnovu podataka sa 51 biračkog mjesta, izlaznost do 9h u Herceg Novom iznosi 9.34% ili 2.389 birača. ☑ ❗Na lokalnim izborima 2017. do 9h izašlo je 7% ili 1.744 birača.

Posted by Aleksa Becic - Demokrate - Demokratska Crna Gora on Sunday, May 9, 2021

Na biračkom mestu na Toploj biračko pravo iskoristio je i Milan Zarić, nosilac koalicije "Glas za naš novi" koju čine Prava Crna Gora i Grupa građana Glas za naš Novi, prenosi Radio Jadran.

Nosilac koalicije "Za budućnost Herceg Novog i Boke", Ivan Otović, glasao je na biračkom mestu na Srbini, javlja Radio Jadran.

Potpredsednik Opštine Herceg Novi i predsednik Izvršnog odbora Novske liste, Miloš Konjević, glasao je u naselju Topla, u Osnovnoj školi "Dašo Pavičić", javlja Mediabiro.

Predsednik Vlade Zdravko Krivokapić glasao je jutros u Bijeloj.

Današnji lokalni izbori u Herceg Novom definitivno će potvrditi da je Demokratska partija socijalista (DPS) Mila Ðukanovića gubitnička opcija i da će pobednici parlamentarnih izbora od 30. avgusta sada ući u međusobno takmičenje za vlast, ocenjuje direktor Društva za istraživanje politike i političke teorije Vladimir Pavićević.

Kad je reč o trenutnoj poziciji DPS Mila Ðukanovića, Pavićević za Tanjug kaže da je ova partija osuđena na neuspeh i na opozicioni status.

- Među pet ostalih lista, koje danas izlaze na izbore, nema nijedne koja bi nakon izbora htela da radi nešto s DPS - izričit je Pavićević.

On ne ostavlja nimalo prostora za mogućnost da DPS bilo kakvim matematičkim kombinacijama osvoji vlast u Herceg Novom.

- Ne postoji ni teoretska šansa za tako nešto. Oni su i ranije u ovom gradu imali teškoće da naprave neki rezultat, a sada je to jedna usamljena lista, jedna vrsta ružnog pačeta crnogorske politike, koja naspram sebe ima pet drugih lista - kaže Pavićević.

Prilikom otvaranja birališta nije bilo neregularnosti, potvrđeno je Mediabirou iz opštinske izborne komisije.

Na najvećem biračkom mestu Meljine 38 otvaranje birališta proteklo je regularno. Prema rečima predsednika biračkog mesta Danila Radovića, prvi glasač je po proceduri potvrdio da je kutija za glasačke listiće prazna a zatim se pristupilo glasanju.

Novljani će na današnjim izborima birati 35 umjesto dosadašnja 34 odbornika za lokalni parlament.

Birališta su otvorena u sedam sati, a građani Herceg Novog će moći da glasaju do 20 sati.

Na snazi je izborna tišina do zatvaranja biračkih mesta.

Pravo glasa na izborima, prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, ima 25.590 birača, koji će glasati za 35 odbornika lokalnog parlamenta.

Građani će birati između pet koalicija i jednog građanskog pokreta.

Izborna lista "Novska lista - Naš grad, naš brod", prva je na glasačkom listiću.

Na drugom mestu liste je koalicija "Evropski tim za Herceg Novi", a na trećem "Pravi Novi, sloboda je u našim rukama".

Koalicija "Za budućnost Herceg Novog i Boke" je na četvrtom mestu, "Stevan Katić - Ni lijevo, ni desno. Pravac Novi" na petom, a koalicija "Dr Dritan Abazović - Crno na bijelo - Može bokeški" na šestom.

Aktuelnu vladajuću koaliciju čine Demokrate, DF, Novska lista i SNP. Predsednik Opštine je Stevan Katić, dok je na čelu Skupštine Nikola Samardžić - obojica članovi Demokrata.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.