Obnovljen Žitni kantar na Zemunskoj pijaci (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Jun.2020, 17:13

Obnovljen Žitni kantar na Zemunskoj pijaci (FOTO)

Posebno je ponosan na to što je u planu rekonstrukcija i sređivanje Senjačke, Kalinić i Bajlonijeve pijace

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić otvorio je rekonstruisani objekat Žitni kantar na Zemunskoj pijaci, ističući da su pijace važna mesta, jer su reprezent različitih kultura i ljudi.

- Svako ko želi da upozna život jednog grada i duh jednog naroda prvo dođe na pijacu i zato smo se potrudili da u poslednjih nekoliko godina mnogo uložimo u rekonstrukciju >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << beogradskih pijaca - kazao je zamenik gradonačelnika.

Vesić je rekao da Zemunci pamte šta je kroz istoriju značio Žitni kantar, kao i da je na tom mestu kasnije bila ribarnica gde su se okupljali najbolji alasi.

- Danas sa zadovoljstvom otvaram jednu od najmodernijih ribarnica gde će se ponovo okupljati ljudi zbog onoga po čemu je Zemun i poznat - dobri alasi i riba - rekao je Vesić.

Posebno je ponosan, kako je dodao, što je u planu rekonstrukcija i sređivanje ne samo Zemunske pijace, već i Senjačke, Kalinić i Bajlonijeve, a sledeće godine su na redu i fasade oko pijaca.

Prikazao je i posebno dizajniranu brošuru i mapu koja je namenjena svim građanima Srbije, ali i turistima, kako bi se lakše snašli i obišli pijace grada Beograda.

- Turisti će doći i upoznati se sa našim divnim proizvodima, te će pijace postati prava turistička atrakcija. Tako će saznati ne samo o proizvodima, već i o našoj kulturi i istoriji - zaključio je Vesić.

Žitni kantar je tokom renoviranja pijace u Zemunu, u septembru 2016. godine, urušen, te je građevina pod zaštitiom države zamalo sravnjena sa zemljom.

U održavanje godinama nije ulagano, te je bila neophodna potpuna rekonstrukcija da bi se sprečilo urušavanje. Radovi su obavljeni u skadu uz saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture, jer se objekat nalazi u kulturno-istorijskoj celini Staro jezero Zemnu, koja je proglašena za spomenik kulture, te je Žitni kantar zaštićen u okviru te celine.

Aktivna gradnja trajala je šest meseci od 15. novembra 2019. godine do 15. marta 2020, a rekonstrukcija je koštala 30 miliona dinara.

Predsednik opštine Zemun Dejan Matić istakao je važnost pretvaranja ove osmougaone zgrade u ribarnicu, čime je ujedno i vraćena nekadašnja namena ovog zdanja sagrađenog još pre Prvog svetskog rata.

- Žitni kantar i pijaca su pored Gardoša, simoboli naše opštine - kazao je Matić.

Direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Olivera Vučković kazala je da je Žitni kantar sada postao, pored toga što je kulturni spomenik, turistička atrakcija.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.