OTKRIVEN KOMPLEKS TAJNIH PROLAZA DREVNOG HRAMA: U njima se odvijali misteriozni verski rituali, arheolozi u čudu (FOTO/VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Jun.2022, 15:40

OTKRIVEN KOMPLEKS TAJNIH PROLAZA DREVNOG HRAMA: U njima se odvijali misteriozni verski rituali, arheolozi u čudu (FOTO/VIDEO)

Pronađene tajne odaje

Arheolozi su otkrili kompleks skrivenih prolaza i odaja duboko unutar drevnog kompleksa hrama Čavin de Huantar u peruanskim Andima. Stručnjaci smatraju da su se te prostorije koristile za verske rituale tokom kojih su se najverovatnije koristile psihodelične droge.

- Ovo je prvi put u otprilike 3.000 godina da je neko kročio u te prolaze - izjavio je arheolog Džon Rik sa Univerziteta Stanford, dodajući da su veće prostorije >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << verovatno korišćene za obožavanje idola.

On je dodao da su prolazi, hodnici, sobe i ćelije obložene kamenom i da su dovoljno velike da kroz njih može da se prođe. Sve prostorije, koje su natkrivene kamenim gredama, povezuju se sa ritualnim aktivnostima, naveo je Rik za "Lajv Sajens".

#Tunnels under #Chavín de #Huántar:

Location: #Ancash Region/🇵🇪

Elevation: 3,180 m

Features:

• massive #Temple #Complex

• >35 underground #passageways

• interior #Galleries & bas-relief carvings

Culture: #Chavin (pre-#Inca)

Date: 1,200 BC (ruins & artifacts), 500 BC (occ.) https://t.co/HQ2rvOxtZq pic.twitter.com/pb0j2aWurb

— Dr. Henry "Indiana" Jones, Jr. 🤠 (@MC_Floh) June 1, 2022

On je objasnio da novootkriveni prolazi nisu bili tuneli, jer tada nisu bili ukopani u zemlju, napominjući da je kompleks hrama građen u fazama između 1.200. i 200. godine pre nove ere.

Inače, u Čavinu de Huantaru je tokom 15 godina iskopavanja pronađeno ukupno 36 galerija i prolaza. Najnovija mreža prolaza otkrivena je pre nekoliko godina, a istražena je tek ove, dodao je Rik.

Arheolozi smatraju da je Čavin de Huantar bio verski centar tajanstvenih Čavina, naroda koji je živeo u severnim i centralnim delovima današnjeg Perua pre 3.200 i 2.200 godina.

Kompleks se nalazi oko 430 kilometara severno od Lime, u planinskoj dolini na visini većoj od 3.000 metara i najveći je od nekoliko do sada pronađenih verskih objekata te populacije.

Rik je precizirao da su najnoviji prolazi prvi put otkriveni 2019. godine i da su u početku istraživani samo pomoću kamere na daljinsko upravljanje.

Zbog pandemije kovida nije bilo moguće sprovesti detaljnija istraživanja sve do maja ove godine, kada su arheolozi prvi put stupili u ove misteriozne prolaze.

Prolazi su vodili do glavne galerije u kojoj su se nalazile dve velike ritualne kamene činije, od kojih je jedna bila ukrašena simboličnom glavom i krilima kondora, velike ptice grabljivice. Zbog toga je ova galerija dobila naziv "galerija Kondor", preneo je portal "Indeks".

Rik je istakao da je ostalo još mnogo toga da se istraži i za sledeću godinu najavio velika iskopavanja.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.