OPREZNO SA VITAMINOM C: Dr Samardžić o preciznim dozama koje smeju da se unose

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Apr.2021, 08:31

OPREZNO SA VITAMINOM C: Dr Samardžić o preciznim dozama koje smeju da se unose

Vitamin C, u normalnim uslovima, treba da se unosi u količini od oko 80 miligrama dnevno

U jeku borbe sa korona virusom, lekari upozoravaju da je veoma važno koristiti vitaminsku terapiju, kako bi se imunitet ojačao i što lakše izborio sa virusom.

Ipak, i kada su vitamini i minerali u pitanju, treba voditi računa o količini koja se unosi.

Docent doktor Janko Samardžić, specijalista kliničke farmakologije rekao je da vitaminska i suplementska terapija >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << svakako pomažu, ali da se na neke stvari treba obratiti pažnja.

- Kada govorimo o vitaminu C, postoji njegova primena u preventive i terapijske svrhe. Preventivno, to su oralni preparati i u normalnim uslovima, nama je potrebno oko 80 miligrama vitamina C. U slučaju epidemija, mi znamo da treba povećati na 300-500 miligrama i to sve prevencija. Sve preko 500 miligrama, nrp. 1 ili 2 grama, nije dobro jer ono što mi zovemo bioraspoloživost, tj procenat koji dospe u našu cirkulaciju se drastično smanjuje, do 500 mg dospeva u cirkulaciju, i to je ta doza koju uzmete, ona deluje, dakle što više uzimate manje deluje - objasnio je on i dodao da se 1 ili 2 grama primenjuje kroz infuziju i to je lek, i njegova terapijska primena.

- Tu je i vitamin D i on je u sklopu terapijskog algoritma a od minerala cink koji je pokazao delotvornost kod gripa pa se veruje da će i ovde - zaključio je on.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.