OPREZ! Sve više ZLOUPOTREBA matičnog broja: Ličnu dajte samo POLICIJI

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Apr.2018, 06:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OPREZ! Sve više ZLOUPOTREBA matičnog broja: Ličnu dajte samo POLICIJI

Pamet u glavu

Sve češće se dešava da nam neko raži lična dokumenta bez ikakvog zakonskog osnova, pa lični podaci i JMBG mnogih građana završe kod neovlašćene osobe, što u krajnjoj liniji može da se zloupotrebi.

Pročitajte i:

Poslednja u nizu zloupotreba ličnih podataka desila se penzioneru Jelenu Stojkoviću, kome je neko iskoristio JMBG i kupio tri telefonska broja, preko kojih je napravio dug od 160.000 dinara. Sve ovo vraća Jelenko, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << kom odbijaju trećinu penzije.

Krađa identiteta

Mogućnosti za zloupotrebu su razne, od krađe identiteta, zloupotrebe podataka preko društvenih mreža, do zloupotrebe u oblasti telekomunikacijskog, bankarskog, zdravstvenog i osiguravajućeg sektora, budući da vaš matični broj može da se iskoristi za izradu ličnih dokumenata koji kasnije mogu da se koriste za izvršenje krivičnih dela.

Da građani ne bi svoje privatne podatke otkrivali drugima kada to ne moraju, evo kako ljdui treba da postupe kada im neko zatraži lična dokumenta.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić kaže da postoje dva pravila na osnovu kojih neko može da dobije od građana JMBG i ličnu kartu. Prvi je zakonski onsov, a drugi naša saglasnost.

- Ličnu kartu može da vam traži samo onaj koji je za to ovlašćen. Ako vam nije jasno da li je ovlašćen, onda pitate po kom članu zakona vi to od mene tražite. Ako nije u stanju da vam kaže, onda niste u obavezi da mu date. Drugi slučaj je da onima koji nisu zakonom ovlašćeni, a traže vam dokument, vi sami odlučite da li želite da date ličnu kartu - objašnjava Šabić.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

OPREZ! LIČNU DAJTE SAMO POLICIJI: Sve više zloupotreba matičnog broja! EVO KO SME DA VAM TRAŽI DOKUMENTA!

Izvor: Kurir, 16.Apr.2018

Trgovci, kontrolori u autobusu, obezbeđenje tek su neke kategorije koje bez zakonskog osnova traže lične podatke građana čija zloupotreba može imati pogubne posledice

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.