ONI DANIMA DOBROVOLJNO TRAGAJU ZA NESTALIM MATEJEM PERIŠEM! Članovi vatrogasnog društva Palilula su HEROJI IZ SENKE

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Jan.2022, 23:34

ONI DANIMA DOBROVOLJNO TRAGAJU ZA NESTALIM MATEJEM PERIŠEM! Članovi vatrogasnog društva Palilula su HEROJI IZ SENKE

Članovi DVD Palilula, poznati među kolegama i pod nadimkom "devedejci", u najtežim trenucima pomažu građanima Srbije i to dobrovoljno

Osim policije u traganju za Matejem Perišem (27) od prvog dana uključeni su i članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva Palilula iz Beograda. Ovi hrabri i plemeniti ljudi koriste sve svoje resurse i svu opremu koju poseduju kako bi pretražili svaki pedalj priobalja kom mogu da priđu, u nadi da će konačno pronaći neke tragove o nestalom >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Splićaninu, kome se trag izgubio u noći između 30. i 31. decembra.

. Poslednji zadatak bio im je pretraživanje priobalja kod kule Nebojša, blizu ušća Save u Dunav.

- Ovo je za nas kao neki hobi, ovo čovek zavoli. Ipak, taj posao nije igra. Ne može se postati vatrogasac preko noći, potrebne su godine iskustva - počinje priču predsednik DVD Palilula Zoran Stojanovski za portal Nova.

Oni jesu dobrovoljci, ali su deo sistema Sektora za vanredne situacije MUP Srbije. Na terenu nema razlike između profesionalaca i "devedejaca", kako ih zovu njihove kolege iz vatrogasne brigade. I jedni i drugi slušaju i poštuju komande, u tom poslu improvizacije i samovolje ne sme biti, jer to nekog može koštati života.

- Kada krećemo na teren, svako zna svoje mesto i svoju ulogu. Pomagali smo i prilikom gašenja kineske robne kuće u Obrenovcu, ali i u gašenju kineskog tržnog centra u novobeogradskom Bloku 70 - kaže Stojanovski.

Prema njegovim rečima, dosta mladih se interesuje za posao vatrogasca, a pre odlaska među profesionalce, odlično im dođe praksa koju stiču u dobrovoljnim vatrogasnim društvima, poput njihovog.

- Čovek je rođen za ovaj posao ili nije. Neko je rođen da bude doktor, neko je rođen da bude novinar, a neko je rođen da bude vatrogasac. Ima tu i teških momenata, kao što su bile poplave 2014. godine na levoj obali Dunava. Radio sam po 20 sati, a spavao po četiri časa. U kamionu ili kod komšija - navodi Stojanovski.

Opremu za rad na terenu dobili su od MUP Srbije, ali sve troškove koje imaju plaćaju sami.

- Kada smo išli u Obrenovac, na gašenje robne kuće, nas četvorica smo dali svako po 500 dinara za gorivo. Hranu isto plaćamo sami, ali to nam je kao neki hobi, a svaki hobi košta - kaže predsednik DVD Palilula.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.