ODLIČNE VESTI ZA NAŠU ZEMLJU: Srbija će mesečno proizvoditi i po TRI MILIONA Sinofarm vakcine

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Dec.2021, 14:26

ODLIČNE VESTI ZA NAŠU ZEMLJU: Srbija će mesečno proizvoditi i po TRI MILIONA "Sinofarm" vakcine

Sopstvena proizvodnja vakcina, a u "Torlaku" se već radi antikovid cepivo po ruskoj tehnologiji.

Početak proizvodnje "sinofarm" vakcine u našoj zemlji očekuje se od marta, najkasnije u aprilu, i to po tri miliona doza mesečno.

Direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić kaže da je plan da se prozvodnja odvija u dve faze:

- Prva faza, koja obuhvata punjenje i pakovanje uvezene supstance, počeće već u martu i aprilu - kaže Radojević Škodrić.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
"Sinofarmova" vakcina prvo će se proizvoditi za Srbiju, a zatim i za izvoz u region i ostale zemlje.

- Veliki proizvođači vakcina ne biraju partnere tek tako. "Sinofarm" je prepoznao Srbiju kao sigurnu zemlju za proizvodnju podjednako kvalitetne, bezbedne i efikasne vakcine kao što je ona koju i sami proizvode. Veoma smo ponosni na izgradnju fabrike vakcina u Srbiji. U toj fabrici će se sada proizvoditi antikovid vakcine, ali kapaciteti su predviđeni i za druge vakcine, ili i za proširenje kapaciteta - objasnila je direktorka RFZO.

Sopstvena proizvodnja vakcina, a u "Torlaku" se već radi antikovid cepivo po ruskoj tehnologiji, velika je prednost za svaku zemlju u vreme pandemije.

- Kada imate sopstvenu, domaću proizvodnju, vi ste osigurali svoju državu ne samo za dovoljne količine vakcina, već i to da ćete moći brzo da proizvodite. Vidimo da se u vrlo kratkim vremenskim periodima javljaju novi sojevi i zato je važno da imate domaću proizvodnju, kako biste je prilagodili novim sojevima, a ne da čekate i zavisite od drugih proizvođača - kaže Sanja Radojević Škodrić.

Srbija sve vreme ima dovoljno antikovid vakcina, koje je obezbedila pre nego zemlje EU, ali strategija je da se što više oslanjamo na sopstvene resurse, jer niko ne zna kako će se odvijati pandemija.

Situacija je sada mirnija u našoj zemlji: u petak je potvrđen 1.801 novi slučaj infekcije, dok je 45 osoba preminulo od posledica kovida, ali ni najveći optimisti ne veruju da je ovo poslednji epidemijski talas.

Sve je izvesnije i da se sa trećom dozom ne završava imunizacija i da će morati da se nastavi sa revakcinacijom.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.