ODJEKNULO U CELOM SVETU: Srbija prva u Evropi dobila kinesku vakcinu (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Jan.2021, 15:33

ODJEKNULO U CELOM SVETU: Srbija prva u Evropi dobila kinesku vakcinu (FOTO)

Ukazuje se da je u Srbiju stiglo miliona doza cepiva, što je dovoljno da se vakciniše 500.000 ljudi

U Beograd je danas sleteo avion sa pošiljkom od milion kineskih vakcina kompanije Sinofarm i Srbija je tako postala prva evropska zemlja koja je dobila kineske vakcine za masovnu imunizaciju stanovništva, javile su agencije Rojters i AP.

Agencije prenose da je avion s kineskim vakcinama dočekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić zajedno sa ambasadorkom Kine u Beogradu >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Čen Bo. AP ukazuje da je u Srbiju stiglo miliona doza vakcine, što je dovoljno da se vakciniše 500.000 ljudi.

Agencija prenosi reči predsednika Vučića da će primiti kinesku vakcinu, kako bi pokazao građanima da je bezbedna.

- Hteo bih da zahvalim predsedniku Si Ðipingu i kineskom rukovodstvu za ovu pošiljku sa milion doza vakcine - izjavio je Vučić.

Očekuje se da će u narednih nekoliko dana i nadležne institucije Srbije odobriti primenu Sinofarmovih vakcina.

Od druge polovine decembra 2020. godine do sada, u Srbiji je vakcinisano oko 20.000 ljudi, uglavnom zdravstvenih radnika i starijih ljudi, štićenika domova za stara i nemoćna lica.

Većina je primila ili vakcinu kompanije Fajzer-Biontek, ili rusku vakcinu SputnjikV, a predsednik Vučić je najavio da će iduće nedelje u Srbiju stići još 250.000 vakcina, dok se do juna očekuju i vakcine kompanija AstraZeneka i Moderna.

Rojters podseća da je na zapadnom Balkanu masovna imunizacija stanovništva počela samo u Srbiji i Albaniji, dok u Bosnu i Hercegovinu, na takozvano Kosovo, u Crnu Goru i u Severnu Makedoniju još uvek nisu stigle vakcine.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.