ODAVANJE POŠTE ČUVENOM UMETNIKU DOVEDENO U PITANJE: Srušena tabla Save Šumanovića na ulazu u Šid (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Avg.2019, 11:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ODAVANJE POŠTE ČUVENOM UMETNIKU DOVEDENO U PITANJE: Srušena tabla Save Šumanovića na ulazu u Šid (FOTO)

Ostaje pitanje da li je slikar i dalje ponos mesta u kome je živeo.

Table koja putnike obaveštava da ulaze u Šid - grad Save Šumanovića više nema, dok je ona koja upućuje na njegovu galeriju i spomen-kuću završila u kanalu i dubokoj travi.

Iako se ne zna da li je reč o nemaru ili bahatosti građani Šida pitaju se ko je uklonio tablu sa ulaza u grad i ko je onu koja je upućivala ka njegovoj galeriji i spomen-kući pustio da truli u kanalu, sa obizom da se Šumanović oduvek >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << smatra ponosom ovog mesta.

Galerija Save Šumanovića u Šidu je prelepa i bogata, ali ko u ovaj grad tek dolazi teško da bi mogao da je nađe.

Meštani Šida, malog mesta na granici Srbije i Hrvatske, veoma su ponosni na svog nekadašnjeg sugrađanina Savu Šumanovića, jednog on najtelentovanijih srpskih slikara, koji je ovaj svet napustio prerano, tačnije na sutrašnji dan - 30. avgusta 1942. godine, kada je streljan od strane ustaša.

No to odavanje pošte čuvenom umetniku sada je dovedeno u pitanje.

Iako je u Vinkovcima rođen, a u Sremskoj Mitrovici ubijen, Šumanović je veći deo svog detenjstva i života proveo u Šidu, gde su nastale neke od njegovih najpoznatijih slika, uključujući i čuvene "Šiđanke" ili "Kupačice".

STARI NAZIVI SRPSKIH GRADOVA: Jeste li nekada bili u Paležu ili Gurgusovcu? Verovatno jeste, a da to i ne znate (VIDEO)

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.