OD MASNIH VICEVA, POKERA U SKIDANJU DO POKUŠAJA SILOVANJA: Ovo su političari iz SAD optuženi za uznemiravanje

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Mar.2021, 10:05

OD MASNIH VICEVA, POKERA U SKIDANJU DO POKUŠAJA SILOVANJA: Ovo su političari iz SAD optuženi za uznemiravanje

Svi slučajevi su se prema navodima žena desili pre nekoliko godina, ali su one tek u skorije vreme smogle snage i hrabrosti da progovore o tome

Tokom poslednjih nekoliko godina u sve je više slučajeva u kojima žene optužuju američke političare i moćnike za seksulano zlostaljvanje i uznemiravanje.

Ovi slučajevi su se prema navodima žena desili pre nekoliko godina, ali su one tek u skorije vreme smogle snage i hrabrosti da progovore o tome.

Često >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << se u medijima pisao o optužbama protiv Donalda Trampa, Džoa Bajdena, Bila Klintona i drugih... Poslednji u nizu ovih slučajeva jesu i optužbe protiv Endrua Kuoma, guvernera države Njujork.

Endru Kuomo

Guverner Njujorka Endru Kuomo zatražio je da se pokrene nezavisna istraga o navodnim seksualnim prestupima za koje ga optužuje bivša saradnica Šarlot Benet. Nekoliko dana ranije druga bivša saradnica Kuoma, Linzi Bojlan objavila je društvenim mrežama priču o tome kako joj se Kuomo u više navrata "nedolično udvarao" dok je radila u administracije države Njujork.

Ona je izjavila za Njujork tajms da se Kuomo raspitivao o njenom seksualnom životu, pitao je da li je monogamna i da li je ikada imala seks sa starijim muškarcem, prenose agencije.

Kuomo je negirao optužbe svoje bivše saradnice, koja je više od dve godine radila za njega kao savetnica za politička pitanja, do novembra 2020. godine.

- Pokušavao sam da je uputim u posao, da joj budem mentor i nikada joj se nisam udvarao - izjavio je Kuomo i zatražio potpunu istragu nezavisnog tela o ovom slučaju.

Samo nekoliko dana ranije druga bivša saradnica Kuoma, Linzi Bojlan objavila je društvenim mrežama da joj je Kuomo slao cveće za takozvani Dan zaljubljenih i bez odobrenja ljubio je u usta.

Ona je rekla da joj sugerisao da igraju "poker u skidanju", pa je u više navrata pokušao da dira njene grudi, leđa i noge.

Bojlan je radila u njegovoj administraciji od 2015. do 2018. godine. U subotu je i 25-godišnja Šarlot Benet za Njujork tajms izjavila da joj se Kuomo "nabacivao" u proleće 2020. i da se "osećala nelagodno".

Neki su članovi Kongresa, uključujući i njujoršku demokratsku senatorku Alesandru Biađi, pozvali su Kuoma da podnese ostavku, a Biađi ga je na Tviteru nazvala i "čudovištem".

Džo Bajden

U maju prošle godine, u svetskim medijima se pisalo da je žena koja je nekada radila za američkog predsednika Džoa Bajdena, tvrdila da ju je on seksualno napao pre skoro 30 godina u hodnicima Kongresa. Prvobitna vest o ovom slučaju pojavila se u aprilu 2019. godine.

Brojne žene optužile su Bajdena za neprimereno pipkanje, ali ovo je prva optužba za ozbiljan seksualni napad protiv političara Demokratske stranke, prenosi BBC na srpskom.

Bajdenov izborni štab tada je negirao optužbe Tare Rid, koja je radila za njega dok je ovaj bio senator, ali sada su poznanici potvrdili svedočanstvo Ridove.

Rid je podnela krivičnu prijavu policiji 9. aprila 2020. godine, rekavši da je žrtva seksualnog napada, ali nije navela Bajdenovo ime.

Ona je u tvitu rekla da je prijavu podnela "samo iz bezbednosnih razloga", jer je zločin za koji tvrdi da se desio sada zastareo, a ona je počela da dobija pretnje preko interneta.

Čak osam žena optužilo je Bajdena da ih je neprimereno dodirivao ili narušio njihov lični prostor na način zbog kog su se osećale nelagodno. Sedam žena je reklo da Bajdenovo ponašanje ne predstavlja seksualno uznemiravanje ili napad.

Lusi Flores je u martu 2019. rekla da ju je Bajden uhvatio za ramena otpozadi i poljubio je u teme bez njene dozvole 2014. godine. Ali Kol rekla je u aprilu iste godine, rekla da joj je, kada je upoznala Bajdena 2008. godine, pohvalio osmeh, stisnuo za ramena i držao predugo. Rekla je kako je to ponašanje bilo neprikladno.

Sofi Karasek snimljena je kako se drži za ruke i dodiruje čelo sa Bajdenovim čelom na dodeli Oskara 2016. Rekla je kako je Bajden narušio njen privatni prostor u tom odnosu. Ejmi Lapos rekla je da je Bajden dodirivao njeno lice obema rukama i trljao nos o nos pre deset godina.

Kejtlin Karuzo je rekla kako je, nakon što je podelila svoju priču o seksualnom napadu na događaju u Nevadi 2016. godine, Bajden "dugo grlio" i stavio ruku na njenu butinu. Di Džej Hil rekla je kako je Bajden stavio ruku na njeno rame i pomerio ka leđima na jednom humanitarnom događaju u Mineapolisu 2012. godine.

Vejl Konert Jont, bila je pripravnica u Beloj kući, poručila je da je, kad je upoznala Bajdena 2013. godine, "stavio ruku na potiljak i pritisnuo njeno čelo na njegovo" i nazvao ju je "lepom devojkom".

Bajden je u aprilu 2019. godine objavio i video u trajanju od dva minuta, ali je kritikovan jer se nije izvinio. On je u snimku rekao kako će "ubuduće biti pažljiviji u poštovanju privatnog prostora".

Donald Tramp

Žene koje su 2016. godine optužile predsednika SAD Donalda Trampa za nedolično seksualno ponašanje, svoje optužbe ponovile su i krajem 2017. godine i poručile da bi Kongres trebalo da istraži njihove navode, preneo je "Glas Amerike".

Navodi se da je Rejčel Kruks, jedna od ove tri žene koja je optužila Trampa da ju je prisilno poljubio dok je radila na recepciji u sedištu njegove kampanje u Njujorku, rekla je da bi članovi Kongresa trebalo "po strani da ostave političku pripadnost i istraže Trampovu istoriju nedoličnog seksualnog ponašanja".

Kruksova je govorila na konferenciji za novinare uz Samantu Holvej, koja tvrdi da je Tramp nepozvan ušao u garderobu za vreme izbora za mis SAD 2012. i Džesiku Lids koja je optužila predsednika da ju je neprimereno dodirivao i ljubio dok je sedela pored njega u avionu, krajem 70-tih godina prošlog veka.

"Glas Amerike" podseća da je tokom predsedničke kampanje 2016. godine, više od 12 žena optužilo Trampa za nedolično seksualno ponašanje i uznemiravanje u periodu od nekoliko decenija, ali je on tada demantovao sve optužbe. Uoči izbora, objavljen je i video snimak aktuelnog predsednika kako se hvali da može ženama da uradi bilo što zato što je slavan.

Bela kuća je u tada ponovo ocenila da je reč o "lažnim tvrdnjama".

- O ovim lažnim tvrdnjama, koje su u većini slučajeva osporila svedočenja očevidaca, dugo se raspravljalo tokom prošlogodišnje kampanje i američki narod je izneo svoj stav, obezbeđujući mu odlučujuću pobedu - saopšteno je 2017. godine iz Bele kuće, uz ocenu da je reč o politički motivisanim optužbama.

Tokom prošlogodišnje predsedničke kampanje, ove optužbe su ponovo postale aktuelne. Čak 26 incidenata "neželjenog seksualnog kontakta" i 43 slučaja neprimerenog ponašanja detaljno su opisani u knjizi "Sve predsednikove žene: Donald Tramp i stvaranje predatora", koja je nastala kao rezultat preko 100 intervjua sa ženama koje su ga optužile.

Ejmi Doris, bivša manekenka, najnovija je žena koja se pridružila listi. U ekskluzivnom intervjuu Gardijanu Doris je optužila Trampa da ju je pre više od 20 godina seksualno napao tokom Otvorenog prvenstva Amerike u tenisu, u incidentu zbog koga se osetila "bolesnom" i "povređenom". Optužila je Trampa da joj joj je gurnuo jezik u usta, dodirivao po celom telu, dok ju je čvrsto držao u zagrljaju tako da nije mogla da pobegne.

Među ženama koje su Trampa optužile jesu i bivša učesnica njegovog rijalitija "Šegrt" Samer Zervos. Zervosova tvrdi da ju je Tramp seksualno zlostavljao i ljubio je na silu u hotelu 2007. godine. Rekla je da se to desilo u Kuli Tramp.

Džil Hart, Trampova bivša poslovna partnerka je rekla je da ju je on nasilno poljubio u usne, pipao joj grudi i hvatao je za genitalije u onome što je 1997. godine opisala kao "pokušaj silovanja".

Lisa Bojn je još jedna manekenka koja je optužila je Trampa za neprikladno ponašanje. Ona je rekla da je insistirao da ženski modeli 1996. godine hodaju po stolu u njujorškom restoranu, a zatim je glasno i vulgarno komentarisao njihov izgled.

Templ Tagart je bivša misica iz Jute koja je izjavila da ju je Tramp u dva navrata nasilno poljubio u usta. Prvi incident bio je kad su se tek upoznali. Incidenti su se dogodili na takmičenju za Mis SAD 1997. godine i u Kuli Tramp.

Bil Klinton

Nekadašnji američki predsednik Bil Klinton se krajem 2017. godine suočio sa novim optužbama za seksualno uznemiravanje.

Njega su tada optužile četiri žene, koje su tvrdile da ih je napadao početkom 2000-ih, kada je sarađivao sa bogatim plejbojem Ronom Barklijem.

Žene, koje nisu imenovane, u vreme napada radile su na nižim pozicijama u Barklijevoj organizaciji i tada su bile u kasnim tinejdžerskim godinama. Klinton je pomagao Burkliju u poslu i po svetu je putovao njegovim avionom.

Nekadašnji američki lider više puta našao se pod optužbama da je seksualno uznemiravao žene, a najpoznatija je njegova afera sa Monikom Levinski.

U vreme kada je imala aferu sa najmoćnijim čovekom na planeti, koji je pritom od nje stariji 27 godina, Monika je imala samo 22 godine i bila je jedan od stažista u Beloj kući.

Levinski je o svom odnosu sa Bilom rekla Lindi Trip, sa kojom je radila u kancelariji za odnose sa javnošću u Pentagonu. Trip je, na nagovor literarnog agenta Lusijen Goldberg, navodila Moniku da joj detaljno opiše njihovu vezu i u tajnosti je snimala te razgovore.

Umesto toga, Linda Trip je snimke razgovora predala Kenetu Staru iz Ministarstva pravde, koji je u to vreme već istraživao neke afere u vezi sa predsednikom.

Levinski je tvrdila da je sa predsednikom imala devet susreta prilikom kojih su imali seksualne odnose, a njena koleginica Linda Trip ju je ubedila da sačuva poklone koje joj je dao, kao i da ne skida fleke od sperme sa svoje plave haljine.

Džordž Buš Stariji

Krajem 2017. godine, samo mesec dana nakon što je glumica Heder Lind (34) optužila bivšeg američkog predsednika Džordža Buša starijeg (93) da ju je dodirivao po pozadini, dok je pozirala zajedno sa njim i govorio joj "masne viceve", pojavila se još jedna žena koja tvrdi da je, takođe, bila Bušova žrtva.

Ona je istakla da je prisustvovala prikupljanju sredstava za Bušovu predizbornu kampanju u Mičigenu 1992. godine, i da ju je predsednik zgrabio za zadnjicu tokom fotografisanja.

- Približio mi se tokom slikanja i samo sam odjednom osetila da me zgrabi - rekla je žena, opisujući taj trenutak.

Kako kaže, iako joj se to desilo, morala je da se široko osmehne u kameru. Oko njih je bilo dosta ljudi, uključujući i mnogo njih iz Centralne obaveštajne agencije (CIA), ali ne veruje da je to iko primetio, prenosi CNN.

Bret Kavana

Bret Kavana, sudija Vrhovnog suda u SAD, takođe se svojevremeno suočio sa optužbama za seksualni napad. Doktorka Ford tvrdi da ju je Kavano napao na žurci tokom osamdesetih.

Ubrzo nakon toga za seksualno zlostavljanje optužila ga je još jedna bivša studentkinja Jejla. Debora Remirez izjavila je za "Njujorker" da se Kavano nedolično ponašao pred njom na jednoj žurci, prenosi BBC na srpskom.

Treća optužba stigla je od Džuli Svetnik, koja je navela da je 1982. godine bila žrtva grupnog silovanja u kojem je učestvovao i Kavano. On je negirao sve optužbe.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.