OBRAĆANJE PREDSEDNIKA NAKON SASTANKA SA PAPOM: Vučić poslao poruku građanima Srbije direktno iz Vatikana

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Sep.2019, 12:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OBRAĆANJE PREDSEDNIKA NAKON SASTANKA SA PAPOM: Vučić poslao poruku građanima Srbije direktno iz Vatikana

Nakon sastanka sa papa Franjom predsednik Srbije obratio se građanima Srbije direktno iz Vatikana.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravi u Vatikanu gde se sastao sa papom Franciskom. Glavna tema razgovora bile su mogućnosti razrešenja kosovskog čvora, a tokom sastanka predsednik Srbije i papa razmenili su poklone.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Vatikan vodi ozbiljnu politiku i da će čuvati svoje pozicije i po pitanju Kosova i Metohije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
- Govorio sam sa papom o Srbima na Kosovu i Metohiji, o njihovom položaju. On je izrazio zainteresovanost za pitanje Kosova i brigu za ljude koji žive tamo. Vatikan će se po pitanju nezavisnosti Kosova držati svoje pozicije. To je ono što mogu da kažem i što je važno za građane. Vatikan želi mirne razgovore i rešenje za Srbe i Albance. Govorili smo i o odnosima sa Hrvatskom i Hrvatima, on se zalaže za to da svi živimo u miru i održavam ljudske odnose. Razgovarali smo i o položaju katolika u Srbiji. Zahvalio nam se na podršci koju pružamo katoličkoj zajednici - rekao je Vučić.

Predsednik Vučić izjavio je da bi voleo da papa poseti Srbju, ali je podsetio da je za to potrebna saglasnost Srpske pravoslavne crkve.

- Vi ste pitali mene kao predsednika Srbije i ja bih voleo da papa poseti Srbiju, ali, za to je potrebna saglasnost Srpske pravoslavne crkve, kao što znate, tako da je to pitanje za našu crkvu. Preneo sam papi pozdrave patrijarha Irineja. Papa je istakao u našem razgovoru da veoma ceni našeg patrijarha Irineja, to je dva ili tri puta tokom razgovora ponovio i uputio mu je pozdrave naravno - rekao je Vučić.

Predsednik se osvrnuo i na izjave koje stižu iz Češke republike o mogućnosti povlačenja priznanja Kosova.

- Države ne menjaju često odluke, pogotovo te države koje su u određenom bloku. Tako da ja ne očekujem da će doći do promene odluke o priznavanju Kosova, ali videćemo - rekao je Vučić.

Predsednik Vučić poklonio je papi žezlo urađeno u filigranu sa papinim ličnim grbom, ikonu Stefana Prvovenčanog, kao i fototipsko izdanje Miroslavljevog jevanđelja.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Vatikanu sa Nјegovom svetošću papom Franciskom sa kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima, evrointegracijama Srbije, regionalnoj i međunarodnoj saradnji. Predsednik Vučić je naglasio da je saradnja između Republike Srbije i Rimokatoličke crkve vrlo dobra i na izuzetno konstruktivnom nivou, uz obostrano uvažavanje. On je rekao da je Srbija dugoročno opredelјena da neguje i unapređuje odnose sa Svetom Stolicom, dodavši da ćemo naredne godine obeležiti 100 godina od uspostavlјanja naših diplomatskih odnosa. Tokom susreta, predsednik Vučić je istakao da odnose Republike Srbije i Svete Stolice odlikuje podudarnost stavova po značajnim međunarodnim pitanjima. Reč je, pre svega, o pitanju zaštite hrišćana i hrišćanskog nasleđa i unapređenju njihovih lјudskih prava. S tim u vezi, predsednik Vučić je ukazao na izuzetan značaj zaštite, poštovanja i unapređenja prava srpskog i ostalog nealbanskog stanovništva na Kosovu i Metohiji, zaštite i obnove srpskog verskog i kulturnog nasleđa na KiM, a posebno pravoslavnih crkava i manastira pod zaštitom UNESKO. „Izuzetno cenimo principijelnu poziciju Svete Stolice po pitanju nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, kao i razumevanja za poziciju Srbije utemelјenu na poštovanju međunarodnog prava“, naglasio je predsednik Vučić i zahvalio na konstruktivnom pristupu Svete Stolice po tom pitanju. „Srbija je čvrsto uverena da razgovori predstavlјaju jedini put za rešavanje svih otvorenih pitanja, zbog čega smo se i nakon uvođenja taksi, uzdržali od recipročnih mera i bilo kakvih poteza, koji bi dodatno otežali postojeće stanje. Naša strana nastavlјa sa konstruktivnim zalaganjem za pronalaženje održivog i kompromisnog rešenja za pitanje Kosova i Metohije, isklјučivo putem dijaloga. Međutim, prištinska strana, povlačenjem iracionalnih jednostranih poteza i konstantnim provokacijama, onemogućava bilo kakav dijalog i dogovor“, naglasio je predsednik Vučić. Tokom razgovora sa Nјegovom svetošću papom Franciskom, predsednik Vučić je izrazio iskrenu zahvalnost Svetoj Stolici i papi Francisku na podršci koju pruža evropskim integracijama Srbije.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on Sep 12, 2019 at 3:01am PDT

Papa je takođe spremio prigodan poklon za našeg predsednika, pa je tako Vučić dobio medaljon Anđeo mira, sliku Fontane nade mladog italijanskog umetnika, Papine enciklike i dokument „O ljudskom bratstvu za svetski mir i zajednički suživot“.

Više detalja o sastanku Vučića i pape čitajte klikom OVDE!

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.