OBNOVA SPOMENIKA KNEZU MIHAILU PRIVODI SE KRAJU: Beograd uskoro dobija još lepši Trg republike

Izvor: SrbijaDanas.com, 03.Jun.2020, 09:46

OBNOVA SPOMENIKA KNEZU MIHAILU PRIVODI SE KRAJU: Beograd uskoro dobija još lepši Trg republike

Privodi se kraju poslovi na restauraciji spomenika na Trgu republike. Završetak radova planiran za 1. maj, vanredno stanje produžilo rok. Obnova monumenta podrazumeva i uklanjanje svega onoga što mu narušava izgled

Radovi na restauraciji Spomenika knezu Mihailu privode se kraju. Veći deo posla je završen, a u toku je premazivanje konjaničke skulpture projektovanim zaštitnim premazom, rekli u Direkciji za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda. Tačan datum otkrivanja >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << umivenog monumenta biće dogovoren sa stručnjacima iz Zavoda za zaštitu spomenika.

Obnova bronzane skulpture počela je 2. marta, a planirano je da očišćeni spomenik zasija do prvog majskog dana. Međutim, rok za završetak projekta pomerilo je vanredno stanje i pandemija virusa korona.

- Završeni su radovi na čišćenju i sanaciji, a u toku je premazivanje konjaničke skulpture projektovanim zaštitnim premazom - navode iz Direkcije. - U okviru ukupnih restauratorskih radova, otklonjeni su skoreni delovi i nepostojana zelena patina, te su i dopunjeni na pojedinim mestima. Mehaničke pukotine su zapušene odgovarajućim materijalima i na spomenik se na kraju nanose zaštitni premazi. U okviru kamenorezačkih radova, obložene su bordure žardinjera na postamentu spomenika, kako bi se dobio prvobitni izgled.

Realizacija projekta vrednog 3,7 miliona dinara bez PDV trebalo je da počne prošlog novembra, ali je zbog loših vremenskih uslova i postavljanja klizališta oko spomenika odložena za početak proleća. Vajar i konzervator Risto Mihić, koji je angažovan na sanaciji centralnog gradskog spomenika, rekao je da će ovi obimni radovi usporiti propadanje konjaničke skulpture i dodatno je zaštititi.

- Konzervacija podrazumeva uklanjanje svega što ruži izgled spomenika, a sama skulptura da se repatinira, da bi imala lepšu spoljašnjost - objasnio je Mihić.

Iako je spomenik knezu Mihailu jedan od najpoznatijih prestoničkih monumenta, za 138 godina koliko krasi Trg republike, stručnjaci na njemu nisu često intervenisali. Sama bista navodno je obnovljena tek 1983, dok su se sitne intervencije na postamentu od venčačkog mermera radile 1996. godine.

SIMBOL GRADA OD 1882.

Spomenik, koji čini figura kneza Mihaila na konju, nalazi se na Trgu republike od 1882. godine, a radio ga je poznati italijanski skulptor Enriko Paci. Reljefi na monumentu su rađeni prema crtežima arhitekte Konstantina Jovanovića. Za razliku od skulpture "Pobednika" koji je zbog restauracije odnet sa Kalemegdana, kip kneza Mihaila nije skidan sa postolja.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.