OBJAVLJENA LISTA NAJBEZBEDNIJIH ZEMALJA OD KORONE: Južni Sudan najopasniji, a evo gde se nalazi Srbija

Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Jun.2020, 17:53

OBJAVLJENA LISTA NAJBEZBEDNIJIH ZEMALJA OD KORONE: Južni Sudan najopasniji, a evo gde se nalazi Srbija

U početku su zemlje koje su brzo reagovale na krizu bile najviše pozicionirane, a sada su na prvim mestima države sa snažnim ekonomijama.

Konzorcijum sa sedištem u Hongkongu sproveo je istraživanje na osnovu kog je objavio listu najbezbednijih zemalja u trenutnoj fazi pandemije korona virusa. Na prvom mestu je Švajcarska, dok je u ovom trenutku najopasnija država Južni Sudan.

Lista najbezbednijih zemalja, koju je preneo Forbs, napravljena je na osnovu 130 kvantitativnih >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i kvalitativnih parametara: efikasnost uvođenja karantina, praćenje i otkrivanje zaraženih, spremnost zdravstvenog sistema i efikasnost vlada u borbi sa koronom.

Tokom ovih nekoliko meseci dolazilo je do velikih promena na listi.

- Švajcarska i Nemačka su došle na prvu i drugu poziciju pre svega zato što imaju otpornu ekonomiju i zahvaljujući pažljivom relaksiranju mera i pristupu ekonomiji na naučnim osnovama, bez žrtvovanja javnog zdravlja i bezbednosti - navodi se u studiji.

https://t.co/zAl9plGihj

— Forbes (@Forbes) June 6, 2020

Prvih deset zemalja na listi su Švajcarska, Nemačka, Izrael, Singapur, Japan, Austrija, Kina, Australija, Novi Zeland i Južna Koreja.

Srbija je na listi zauzela 54. mesto. Kada je reč o komšijama, Mađarska je na 18. mestu, Slovenija na 32, Hrvatska na 36, Crna Gora na 42, BiH na 72, a Albanija na 88. mestu.

Istraživanje je sprovela Deep Knowledge grupa, konzorcijum kompanija i neprofitnih organizacija koji su u vlasništvu Deep Knowledge Ventures, investicione firme koja je 2014. godine osnovana u Hingkongu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.