OBELEŽENA GODIŠNJICA BOMBARDOVANJA BEOGRADA 1941. Srbi su pobeđivali u ratovima, a moraće da pobeđuju i u miru

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Apr.2020, 13:54

OBELEŽENA GODIŠNJICA BOMBARDOVANJA BEOGRADA 1941. Srbi su pobeđivali u ratovima, a moraće da pobeđuju i u miru

Polaganjem venaca kraj Spomenika pilotima braniocima Beograda obeležava se 79 godina od bombardovanja Beograda 6. aprila 1941. godine, čime je počeo napad nacističke Nemačke na Kraljevinu Jugoslaviju u Drugom svetskom ratu.

Izaslanik predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića ministar odbrane Aleksandar Vulin položio je danas venac kraj Spomenik pilotima braniocima Beograda aprila 1941. godine na Zemunskom keju, u pratnji delegacije Ministarstva >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << odbrane i Vojske Srbije.

- Srbi su 6. aprila 1941. godine bili jedini antifašistički narod u Evropi. Samo su Srbi imali hrabrosti da kažu da neće da budu deo Trojnog pakta i samo su Srbi imali hrabrosti da kažu da neće da budu deo fašističkog novog poretka. Zato smo platili strašnu cenu, ali zato je i naša zahvalnost ogromna: tog 6. aprila 1941. nacisti su se upisali tamo gde im je mesto, među zveri, a mi smo ostali tamo gde smo uvek i bili - među ljudima i među pobednicima – izjavio je nakon ceremonije polaganja venaca ministar Vulin.

Generacija iz 1941. godine, naglasio je ministar odbrane, izborila je za nas pravo da budemo pobednici i da s ponosom možemo da kažemo da pripadamo boljoj strani sveta, kako onda, tako i danas.

- I danas je Srbija na boljoj strani sveta, i uvek je tamo gde je sloboda, gde je pravda. Srbi ratove ne gube, ali zato moraju da prestanu da gube u miru, da trajemo i da pobeđujemo – istakao je ministar Vulin.

Prema njegovim rečima, i ova pošast koja nas danas pogađa, koja pokušava danas da nas uništi biće pobeđena i biće pobeđena u miru, zato što su Srbi to što jesu – narod slobode, narod pobednika, narod koji ume da odgovori svakome ko pokuša da ga uništi.

U ime Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, venac je položio državni sekretar Nenad Nerić, dok je u ime grada Beograda venac položio zamenik gradonačelnika Goran Vesić. Polaganju venaca prisustvovala je i delegacija Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije.

Zamenik gradonačelnika Vesić je podsetio da se danas obeležava jedan od najtužnijih dana u istoriji naše zemlje i grada, kada je pre 79 godina Beograd zverski bombardovan i uništen od strane avijacije Adolfa Hitlera, a bombe su usmrtile više od četiri hiljade ljudi.

- Ono na šta smo posebno ponosni je otpor koji je naša vojska pružila u odbrani Beograda, a to je bio Šesti lovački puk, to su piloti kojima je ovde podignut spomenik, jer oni su se hrabro borili za svoj grad, iako je naš grad bombardovalo ukupno više od 600 nemačkih bombardera – naglasio je Vesić dodajući da su hrabri piloti oborili više desetina aviona, pokazali kako se bori za svoju zemlju, a 145 pilota kraljevske avijacije je tada poginulo.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.