O održivom razvoju, cirkularnoj ekonomiji, klimatskim promenama i energiji u Sremskim Karlovcima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Apr.2021, 20:08

O održivom razvoju, cirkularnoj ekonomiji, klimatskim promenama i energiji u Sremskim Karlovcima

Ciljevi održivog razvoja, cirkularna ekonomija, klimatske promene i energija, samo su neke od tema panel diskusije koja je okupila civilne organizacije sa područja Vojvodine o značaju dokumenata „Zelena agenda za zapadni Balkan“ i „Klimatski pakt“. Sve to, u sklopu je obeležavanja nedelje sećanja na profesora Miodraga Radulovačkog u ekološkom centru u Sremskim Karlovcima.

Sećanje na profesora Radulovačkog godinama živi i kroz ovaj projekat. Drugog dana obeležavanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na programu je i primer održivog upravljanja zaštićenim područjem kroz uključivanje građana, kao i razmena iskustava u primeni zelenih politika u Norveškoj i Švedskoj.

"Kao i svake godine, od 22. aprila, počinjemo obeležavanje nedelje sećanja na profesora jer je on pomogao da se životna sredina u Karlovcima mnogo bolje razvija, samim tim što je pomogao izgradnju našeg centra Radulovački", kaže Dušica Milenković iz Pokreta gorana Vojvodine.

"Delegacija Evropske unije godinama podržava Srbiju u ovoj misiji u saradnji sa vladom Srbije. Mi ćemo objasniti kako to funkcioniše na najjedostavniji način. Takođe, Amerika je uložila dodatnu, veliku sumu, a sa ciljem da gradovi u Srbiji žive u zdravijoj životnoj sredini", navodi Antoan Avinjon, iz delegacije Evropske unije u Srbiji.

Ambasada Norveške sa Pokretom gorana Vojvodine ostvarila je saradnju prvi put 2014. godine, kada su finansirali obnovu izgorelog Mlinarskog doma.

"Danas smo ovde da razgovaramo o zelenom dogovoru i iskustvima koje Norveška ima sa ovom temom. Postoji mnogo toga što treba da se unapredi i radi, ali krenulo se u pravom smeru, ali nadam se da će se nastaviti", poručuje Nela Jović iz ambasade Norveške.

Do nedelje, biće održana i predavanja na temu Uticaj profesora Radulovačkog na izučavanje neurofiziologije mozga i kreiranje obrazovnog NTC programa, kao i otvaranje nove ekoturističke ponude Sremskih Karlovaca.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.